SLIKE MILOŠA TODOROVIĆA U GALERIJI DRINA

U beogradskoj galeriji Drina otvorena je izložba najnovije serije slika Miloša Todorovića, “Apocalypse Insight”. 

Ovo je prva izložba slikara koji je pre 27 godina napustio Srbiju i otišao, na poziv Vladimira Veličkovića u Pariz, gde se školovao na Visokoj nacionalnoj školi lepih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-Arts) na kojoj je 1999. godine i magistrirao slikarstvo.

Todorović je krajem 2013. godine objavio svoju „fizičku“ (zapravo kreativnu) smrt  i nakon toga se potpuno povukao iz javnosti, brišući za sobom bilo kakav trag o sopstvenom postojanju, posebno na internetu.

Upravo iz tog razloga vrlo je teško u virtuelnom prostoru pronaći ekstenzivne sadržaje o njemu, uprkos njegovoj bogatoj i uspešnoj umetničkoj karijeri.
Miloš Todorović vratio se nakratko u javnost 2015. godine sa izložbom „226“ na kojoj su bili zastupljeni isključivo njegovi fotografski autoportreti, a ta izložba je u pariskom hotelu Providence bila postavljena samo jedan dan.
Fotografski autoportreti nastali su u kupatilima hotela u gradovima u kojima je u to vreme Miloš Todorović intezivno boravio, a to su Pariz, London, Njujork, Moskva i Beograd.
Nakon toga, Miloš Todorović se ponovo povlači i biva nedostupan za javnost sve do sada, kada odlučuje da se s novom izložbom – prvom nakon više od šest godina – vrati u javnost.  
Miloš Todorović dobitnik je dva najveća profesionalna priznanja u Francuskoj iz oblasti slikarstva – nagrade Fondacije Antoine Marin i nagrade za slikarstvo koju iz Fonda Pierre Cardin dodeljuje francuska Akademija za nauku i umetnost.Do sada je svoja dela izlagao na četrnaest samostalnih i preko trideset grupnih izložbi, a njegove slike bile su izložene uz dela Andyja Warhola, Keitha Harringa, Roya Lichtensteina, Jaspera Johnsa, Jean Michela Basquiata, Erroa, Combasa, Damiena Hirsta, Mela Ramosa, Douglasa Gordona itd.

Više od hiljadu njegovih radova nalazi se danas u različitim privatnim i javnim kolekcijama kao što su Frissiras Museum (Atina), Zepter kolekcija (Monako), kolekcija Dakis Joannou-a, Pierre Cardin Foundation (Pariz), Four Season kolekcija i mnogih drugih širom sveta.

Izložbu Miloša Todorovića u Galeriji Drina podržao je Francuski kulturni centar u Beogradu.

Izložba će u galeriji Drina biti otvorena za javnost svakog vikenda od 15:00 do 18:00 tokom čitavog trajanja izložbe do 12. aprila 2020.

Naslovna fotografija: Nemanja Maraš