SLUZ I ŽUČ: OGOLJENO I BOLNO ISKRENO

Urbana ikona beogradske kulture, Nenad Džoni Racković, objavio je novi roman: Sluz i žuč.

Svet umetnika je pakao ispunjen duhovima. Viđen očima autora, okruženog sujeverjem i predrasudama, Beograd je postao nadrealni svet bez nadrealizma. „Sluz i žuč“ Nenada Rackovića je priča u kojoj potraga glavnog junaka za egzistencijalnim smislom dovodi do razotkrivanja zataškane stvarnosti.

Glavni lik romana, autorov alter ego – Džoni – umetnik je koji nakon smrti svoje majke preispituje svoj život, dokle je stigao, šta je postigao, šta mu preostaje. Razmišljajući o okolnostima u kojima se trenutno nalazi, počinje da shvata da je dosadašnji život bio iluzija, da je on u suštini mrtav čovek kojeg opsedaju aveti u mrtvom gradu. Ne odustajući od potrage za smislom svog postojanja i rada, dolazi do slućenih, ali neželjenih odgovora i do jedinog mogućeg rešenja koje ga neće odvesti do potpunog ludila – do prihvatanja stvarnosti.

Kako sam autor kaže, „Drago mi je što je ovo već moja treća knjiga koja je izašla u Laguni. To je takva energija da bi pametne mašine mogle iz mene da izvlače struju – struje strave i užasa, naravno. Samo što sam pre toga morao iz sebe da iscedim sluz i žuč.“

Žanrovski namerno smešten u okvire horora i gotskog romana, ovaj tekst tako progovara o našoj realnosti bez ustručavanja, ogoljeno i bolno iskreno. Rackovićev junak je „mrtav čovek u mrtvom gradu“ koji poseže za surogatnom utehom jer je smisao odavno izgubljen.

Knjigu „Sluz i žuč“ Nenada Rackovića, sa ilustracijama sjajnog Alekse Gajića, možete naći od utorka 19. oktobra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.