“SLUŽBA” Gorana Živaljevića MEĐU NAJPRODAVANIJIM KNJIGAMA

„Služba“, bivšeg zamenika direktora BIA Gorana Živaljevića uzburkala je javnost i za kratko vreme postala jedna od najčitanijih knjiga!

Pred čitaocima je prikaz pojedinih važnih događaja u Srbiji i regionu poslednjih decenija iz ugla jednog „kontroverznog“ obaveštajca, glas profesionalca protiv satanizacije i politizacije Službe državne bezbednosti Srbije, priznanje njenih slabosti i propusta i verodostojno svedočanstvo o zloupotrebama Službe koje su je često pretvarale u žrtvu.

Epigraf na početku: „Vrhunac patriotizma je kada državu branite od vlasti“ (izjava američkog državnog tužioca Džima Garisona, aktera u pokušaju suđenja za ubistvo Kenedija) nije izabran slučajno…

Prema rečima autora, „ova knjiga ne pretenduje da bude ni istorija, ni udžbenik, ni odbrana onoga što moral ne trpi, ona je moje viđenje događaja u Službi i u vezi sa Službom u kojoj sam, u proteklih nešto više od 30 godina, sticajem okolnosti nekada bio ne samo svedok već i akter. A dođe trenutak da o akteru govori i on sam, ne samo drugi.“

“…Glad za istorijskom istinom je sada možda veća nego ikad zato što je laž danas zvanična stvarnost. Zato se traže insajderi, pouzdani izvori, uzbunjivači, svi oni koji će iz nekog razloga da izađu iz kruga organizivane prevare i da „otvore dušu“ Bogu i narodu. Na tom tragu treba tražiti razloge zbog čega je knjiga „Služba“ penzionisanog operativca BIA, odnosno njenog bišeg zamenika direktora Gorana Živaljevića, podigla veliku prašinu u javnosti”, navodi u svom osvrtu na ovu knjigu advokat Vladimir Todorić i dodaje:

“…Živaljević ne okoliša puno oko dijagnoze situacije u Srbiji. Društvo je duboko kriminalizovano i to odavno; politizacija Službe je danas potpuno normalna stvar, jedna strana država jednom rukom kontroliše MUP a drugom organizovani kriminal. On ne govori o „zlatnom dobu“ Srbije, naprotiv; pre se radi o hronici sloma i uništenja državnih institucija, analu padanja u ambis. Poglavlja ove knjige su hronološki poređana, a svako predstavlja autorovo viđenje nekog pojedinačnog poraza. Možda je poraz pregruba reč, ali se takav utisak neumitno stiče kada se uporedi početak pripovedanja o jednoj profesionalnoj Službi, maltene idealnoj, koja je kontrolisala stanje u državi, sve do njene današnje politizovane verzije u kojoj je normalna pojava da direktor BIA tužaka nekog agenta ministru koga je ovaj agent obrađivao i tom prilikom ustanovio da ovaj radi nešto nezakonito…”

Knjigu „Služba“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs, a uskoro i na kioscima širom Srbije.