ŠOBAJIĆEVA DELA U KOMBANK DVORANI

Retki su umetnici koji još za života steknu svetsko priznanje, slavu, umetnici čija zvezda na nebu slavnih dugo sija. Jedan od njih je, svakako, Miloš Šobajić. 

Izložba njegovih slika, skulptura i video radova otvorena je do 25. marta u novoosnovanoj Galeriji Kombank Dvorane.

Na samom svečanom otvaranju Galerije, kada je otvorena i Šobajićeva izložba, priređena je promocija umetnikove knjige “Mojih devet života”.

Šobajićevu izložbu čini sedam monumentalnih slika nastalih u protekloj deceniji, slika koja je obeležila početak Pariskog stvaralaštva umetnika, kao i njegove tri skulpture koje su već predstavljene širom Evrope. Sva ova dela će ostati deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane.

“Ovo je jedno novo poglavlje u životu Dvorane”, naglasio je Igor Stanković, direktor:

“Na velikoj sceni su nastupali Luj Armstron, Ela Ficdžerald, Artur Rubinštajn… Naš prostor posetili su mnogi značajni umetnici: od Romana Polanskog do Džona Malkoviča. Slikarstvo je, kao posebna umetnost, bila skrajnuta. Ovo je prilika da Kombank dvorana dobije svoj izložbeni, galerijski prostor…”

“Ja bih poslednjih 20 godina svog rada koje izložba opisuje svrstao pod jednu zajedničku temu: Progoni. Voleo bih da ih vidite i osetite”, rekao je Šobajić obraćajući se publici, uz zahvalnost Kombank Dvorani i podršci Ministarstva kulture.

Šobajić je, govoreći o svojoj knjizi “Mojih devet života” istakao da je “prošao svoju knjigu od rođenja do kraja”, te da je ceo njegov život “velika potraga za istinom i ljubavlju kroz slikarstvo, a sada i kroz pisanje”.

Manojlo Vukotić, direktor kuće koja je objavila Šobajićevu knjigu, istakao je da sam naslov “nije tačan, već je varka”:

“Kada pročitate knjigu videćete da Šobajić nema devet života. Ima makar 99”.