SOFEST 49: ČEKANJE JUBILEJA

Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, biće održano od 7. do 11. jula 2020. u Centru za Kulturu Sopot.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „U predvorju jubileja”, kao podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, kome će ovo biti prvo festivalsko prikazivanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Golubovićev film je u februaru imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve značajne nagrade, dok je na beogradskom FEST-u dobio nagradu FEDEORA za najbolji film. Istovremeno, Goran Bogdan dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Reditelj filma Srdan Golubović je rado viđen gost na festivalu, gde su njegova ostvarenja do sad beležila uspehe.

„Sva tri moja filma su osvojila glavnu nagradu na SOFEST-u tako da se, samim tim, ja tamo dobro osećam. Volim da dođem i drago mi je da festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu,  posebno kao festival koja ima sada već toliko dugačku tradiciju“ rekao je Golubović i osvrnuo se  na trenutno stanje u kinematografiji:

„Bilo je strašno intenzivno oko Berlina i FEST-a. Sad se odjednom sve to vraća, ali nažalost cela jedna filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati, ali mislim da su letnji festivali veoma važni da se to dogodi“.

Scena iz filma Otac Srdana Golubovića sa Goranom Bogdanom u naslovnoj ulozi

SOFEST se, zajedničkim naporima organizacionog tima iz Beograda i Sopota, sa velikom pažnjom priprema za veliki jubilej naredne godine – pedesetogodišnjicu manifestacije.

Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, umetnički direktor festivala je Aleksandar Avramović, dok je direktor CEBEF-a Damir Handanović.

Osnivač festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot. Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot. Ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice.

SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filme svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih.

Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale internacionalna filmska smotra.

Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija.

Tokom devedesetih godina prošlog veka  Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot.

Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF.

Foto: SOFEST promo