SOFEST: 49. FILMSKI FESTIVAL PODNO KOSMAJA

Ovogodišnje, 49. izdanje SOFESTA, proteći će u znaku Mirjane Mire Banjac.

Jedna od najvećih zvezda eks jugoslovenskog i srpskog glumišta, čije su uloge na daskama koje život znače, ali i malim i velikim ekranima plenile godinama publiku čitavog regiona još uvek je aktivna na profesionalnom planu.

Na dan svečanog otvaranja 49. Filmskog festivala u Sopotu, 11. jula u 18.30 časova u Galeriji Centra za kulturu Sopot, biće otvorena Izložba Lica Mire Banjac Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, autora Zorana Maksimovića.

Maksimović, koji je i autor publikacije koja prati izložbu, istakao je da je “umetnost Mire Banjac priča o njenom putu ka sebi samoj i ka samom vrhu glumačke umetnosti, dokle je i stigla od Erdevika dovde, danas”:

“Mira Banjac je ličnost snažna po umetničkom i stvaralačkom u sebi, mnogostruko talentovana, umetnik je svestrane imaginacije, koji sa lakoćom održava ravnotežu između polova komičnog i tragičnog u liku. To upravo i pokazuje neponovljivost njene glumačke ličnosti. ”

Trejler filma “Koncentriši se, baba” sa Mirom Banjac, snimljen neposredno pred pandemiju korona virusa 

U uvodu pomenute publikacije, sama Mira Banjac je rekla kako je ponosna na te velike žene koje je predstavljala, i da je u traganju za svojim glumačkim personalitetom od uloga Šekspira, Šoa, Nušića, Sterije, preko Plauta, Kovačevića i Držića, ipak domaći dramski teskt njeno opredeljenje, a da je njena teatarska vokacija „žena iz naroda”.

“Mislim da je život jedna od najvećih studija za glumca. Treba posmatrati ljude i umeti uhvatiti njihove glavne osobine. Ljudi treba da znaju da li nešto mogu da rade, nije dovoljno samo da prija sujeti. Ja znam da glumim, tu sam dobra”, rekla je legendarna glumica.

Na izložbi posvećenoj ovoj doajenki našeg glumišta biće predstavljen deo njenog bogatog stvaralačkog opusa na televiziji i filmu. Izložba će biti postavljena do 17. Jula.

Na ceremoniji otvaranja festivala u Sopotu, Miri Banjac će biti uručena počasna nagrada “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti.

Takođe, ova nagrada će, posthumno, biti uručena i jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki, Veri Baronijan.

Ova velikanka celuloidne trake ostvarila se u radu na televizijskom,  filmskom, muzičkom i dokumentarnom programu. Karijeru je počela u Avala filmu, a nastavila je u TV Beograd i tu ostala sve do odlaska u penziju. Posebnu pažnju u njenom opusu zaslužuje film „Tango je tužna misao koja se pleše”, s rediteljem Purišom Đorđevićem. Tu  su i ostvarenja “Povratak lopova”, “Senke uspomena”, serijal o “Golom otoku” i mnogi drugi.

U ponedeljak, 12. jula, sa početkom u 13 časova u Galeriji CZK Sopot biće organizovana panel diskusija sa nazivom “MIRA BANjAC – ŽIVOT ZA FILM ILI SA FILMOM”.

U panelu će učestvovati – Mira Banjac; Tatjana Nježić  – novinarka lista “Blic” i publicista ; Radoslav Zelenović  – upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU; dr Zoran Maksimović, teatrolog i kustos Pozorišnog muzeja Vojvodine; Milan Nikodijević – redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i filmski autor i publicista i Aleksandar Avramović – umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu

Počasne filmske projekcije posvećene Miri Banjac filmovi Zima i Ruski car biće održane u ponedeljak , 12. jula  od 15 časova.