ŠOLJE

PIŠE: Mila MARČETA

Volela je jutro. Toliko da je ceo svoj dnevni ritam podredila uživanju u njemu. Išla je u krevet u 22h, čitala knjigu do 23h i onda spavala do 7h. Budila se bez budilnika, po preciznom unutrašnjem satu. U 7.15h je šetala malog čupavog psa, a u 7.30 počinjala da pije veliku kafu sa malo mleka, iz šolje sa sovama. I to jutarnje ispijanje kafe je trajalo satima.

Nikad i nikome nije dozvoljavala da joj poremeti utvrđeni ritam. Osim njemu. Zapravo, ni njemu nije dozvolila. Samo je dragovoljno zamenila san za njegove priče. Priče, i sve ostalo što joj je on nudio, a ona halapljivo uzimala svake noći.

Sve se za nju promenilo kad je njen stan postao njihov stan, osim jutarnje kafe. Bez obzira kada bi umorni, iscrpljeni, zapetljanih nogu i slepljene kože zaspali, ona se budila u 7h, šetala psa, kuvala kafu i sipala kafu u šolju sa sovama. Samo pola velike džezve kafe. Druga polovina je čekala njega da se u neko vreme, bliže podnevu nego jutru, dogega iz spavaće sobe, protegne i nasloni na nju, sklupčanu u ugaonoj garnituri. On je pio kafu iz crno-bele psihodelične šolje. “Da me što pre razbudi, i kafa i šolja”, govorio joj je pospanim glasom izmedju prvog jutarnjeg i prvog prepodnevnog poljupca.

Crno-bela psihodelična šolja je bila prva njegova stvar koju je doneo u njihov stan. Stavio ju je na policu, odmah pored njene šolje sa sovama, tako da su njihove dve šolje drškama vodile ljubav. Bila je sigurna da je to najčudesnija šolja na svetu, potpuno jedinstvena, koju je on napravio onog dana kad je nju zavoleo i da šolja ima ime, isto kao njeno ime.  Ponekad, kad bi on negde odlutao i ostavio je samu, pila bi kafu iz njegove šolje i ljubila bi joj ivice, sa iste strane sa koje je i on pio kafu. Ta čudna bliskost bila je dovoljna da zna da je on “taj” i da je ona za njega “ta” i da su oni “ti”.

Čekajući da se on probudi, pustila je Jutarnji program na nekom od kanala. Reporter se uživo javljao iz poznatog beogradskog kafea. Više se ne seća o čemu je bila reportaža. Seća se samo da su na svim stolovima bile crno-bele psihodelične šolje.

A njegove, na polici u sada ponovo njenom stanu, nije bilo.