SOMBOR: GRAD KOJI OD OVE GODINE GAJI TRADICIJU FILMSKOG FESTIVALA

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i koncertom rok grupe Love Hunters na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, zatvoren je Treći somborski filmski festival.

“Publika u Somboru je pokazala da joj je stalo do ovog festivala, Sombor ima dobru pozorišnu publiku, ima filmsku istoriju, ali nije imao festivalsku publiku jer nije bilo festivala. Sombor je pokazao da želi ovakav festival, a ja imam običaj da kažem da prvi festival može da se desi slučajno, drugi festival je podvig, a od trećeg festivala počinje tradicija, rekao je Dejan Dabić, selektor festivala.

Dejan Dabić: A sada, tradicija

Žiri Glavnog takmičarskog programa, koji čine producent Filip Feti Dautović, glumci Marija Bergam i Petar Strugar, dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju Oaza” reditelja Ivana Ikića.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je delikatna tema, koja je bila privilegija samo najhrabrijih autora dokumentarnih filmova, ovog puta obrađena u igranoj formi, što već samo po sebi predstavlja ogroman poduhvat, kako produkcijski tako i rediteljski”.

Žiri je obrazloženje zaključio rečima: Ovaj potresan film nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i kao glas vapijućeg u pustinji dopire do svakog srca na planeti, opominjujući nas da se velike ljubavi i velike tragedije događaju i izvan naših komfornih, ušuškanih svetova”.

Ivan Ikić, reditelj filma Ernest pred publikom nakon uručenja nagrade

Dobitnica nagrade Ernest za najbolju glumicu je Daria Lorenci Flatz za ulogu u filmu Mater” reditelja Jure Pavlovića.

U obrazloženju nagrade žiri je naveo: “Izvanredna glumica Daria Lorenci, u okviru rediteljskog postupka koji je presedan u kinematografiji i filmskoj poetici, uspela je da u krupnom planu tokom celog filma, minimalnim glumačkim sredstvima angažuje gledaoca i uvuče ga u svoja stanja koja su apsolutno iskrena i tačna. Fascinantan je način na koji ona izaziva empatiju gledaoca i čini film u svakom trenutku uzbudljivim. Maestralna Daria doprinela je da ova teška i teskobna priča na momente zasija dečijom radošću”.

Branimir Popović je nagrađen za najbolju mušku ulogu, za rolu u filmu Koncentriši se, baba”, reditelja Pjera Žalice.

Žiri je odluku obrazložio rečima: „Branimir Popović iznenađujuće smelo i uverljivo, koristeći širok i inteligentan izbor glumačkih sredstava, tumači lik Baneta krećući se izuzetno precizno u okvirima zadatog žanra. Unutar uspostavljenih stereotipa o Crnogorcima, Branimir je uspeo da vešto i duhovito oživi dvodimenzionalnu karikaturu, koja u jednom trenutku prerasta u snažan zaokružen dramski lik“.

Žiri selekcije mladih autora nagradu za najbolji film dodelio je reditelju Nemanji Ćeraniću za film Lihvar”.

Nemanja Ćeranić se obraća publici Festivala

U obrazloženju žirija, koji su činili reditelj Filip Markovinović, glumica Jovana Petronijević i glumac Žarko Stepanov, između ostalog stoji: Film Lihvar donosi jednostavnu, zgusnutu i dinamičnu priču koja nam prikazuje jedan dan glavnog junaka sa margine, uterivača dugova, koji pokušava da sredi svoj život. Reditelj filma, Nemanja Ćeranić, prikazao je raskošan talenat u svim segmentima rada na filmu. Izvanredan rad sa glumcima od kojih su jedan deo natruščici, brz ritam, dosledno sprovođena naracija sa atraktivnim I dobro tempiranim epizodnim likovima u krajnjem ishodu daju film u najboljem maniru žanrovskog neo-noara”.

Žiri je takođe odlučio da specijalnim priznanjem nagradi film Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović zbog njenog inovativnog pristupa u kojem kombinuje autofikciju, fikciju i dokumentarizam. Tim pristupom autorka je stvorila ujednačen, i pre svega duhovit film, u kom polazeći od krajnje ličnog daje živopisnu sliku malog grada iz koga je potekla.

Slavko Štimac prima nagradu Aleksandar Lifka

Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora, uručio je nagradu Specijalni Ernest našem legendarnom glumcu Slavku Štimcu, prošlogodišnjem laureatu ove nagrade.

„Želim da se zahvalim svima koji su odlučivali o tome da ja treba da dobijem jedno ovakvo priznanje… Ja sam premlad da bih bio pionir kinematografije, ali je činjenica da sam bio pionir kada sam ušao u svet filma iz koga još uvek nemam nameru da izađem, nadam se, još neko duže vreme”.

Vesna Šašić na zatvaranju festivala

Vesna Šašić, direktorica Trećeg somborskog filmskog festivala, povodom zatvaranja je izjavila: Grad Sombor disao je ovih lepih noći zajedno s filmskim stvaraocima. To nas motiviše i obavezuje da Somborski filmski festival, nadahnut delom i mišlju Ernesta Bošnjaka, stalno inoviramo i unapređujemo.”

Mira Banjac i Petar Strugar

Podsećamo, Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Foto: Portal 025.rs i Privatna arhiva