SONJI ĆIRIĆ DODELJENA NAGRADA ZA NAJBOLJI DEČJI ROMAN U 2019.

Književnici Sonji Ćirić je u Nišu uručena Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet“ za najbolju dečju knjigu u 2019. godini za roman „Neću da mislim na Prag“.

Na konkurs objavljen decembra 2019. godine pristigla je 41 knjiga, a žiri, koji su činili pesnik i ilustrator Peđa Trajković, profesor književnosti i bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović, odlučili su da nagradu podele roman i zbirka priča.

„Roman Sonje Ćirić ’Neću da mislim na Prag’ je nežna, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja. Spisateljica vešto i krajnje suptilno, kroz jednu (ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje, prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa ( pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom lakoćom“, navodi se u obrazloženju žirija.

Sonja Ćirić je istakla da joj je nagrada „Maleni cvet“ neobično draga.

„Svaka nagrada koja skreće pažnju na knjige za decu čini mnogo za celokupnu književnost za decu. Ima mnogo simbolike u samom nazivu nagrade ’Maleni cvet’, jer je potrebno skrenuti pažnju na neko delo da bi ono bilo vidljivo i drugima, a to upravo ova nagrada čini.“ Nagrada Grada Niša za najbolju dečju knjigu dodeljuje se četvrti put a čine je plaketa i novčani iznos.

Pored Sonje Ćirić, nagrađen je i Dejan Aleksić za zbirku pesama „Drama u podrumu gospođe Joje“.