SREĆAN ROĐENDAN. 90. ROĐENDAN, GOSPODINE BOND

PIŠE: Zoran VULOVIĆ

Hups! Ovom čestitkom razljutiću mnoge koji misle da je najbolji Džejms Bond svih vremena upravo (još uvek) aktuelni Danijel Krejg kog svi s nestrpljenjem očekuju da konačno osvoji filmska platna sa 25. delom franšize o najpoznatijem tajnom agentu svih vremena. No, za mene lično – Krejg može biti Bond samo posle Konerija. Šona Konerija. A taj tvrdoglavi, šuškavi, neumorni Škotlanđanin danas puni 90 godina. 

Kada je Koneri po prvi put izgovorio legendarnu repliku “My name is Bond. James Bond”, malo ko je verovao da će to zapravo postati jedan od prvih virala – baš kao što je u našoj kinematografiji rečenica iz “Valtera” – “Vazduh trepti kao da nebo gori…”

Sedam filmova ponelo je pečat Šona Konerija, koji je u mladosti bio mlekadžija, a u svom filmskom životu ostvario čak 93 dugometražna projekta.

Davno je proglašen najvećim živim kulturnim dobrom Škotske i najvećim Škotlanđaninom, a titulu viteza (istina britanskog) dobio je pre 20 godina od Kraljice Majke Elizabete II u Edinburgu, nakon što su dve godine za redom (1997 i 1998) stavljali veto na njegovo proglašenje u viteza zbog njegovih separatističkih stavova:

Poznat po otvorenom zalaganju za nezavisnost Škotske u koju već godinama ne odlazi – i “nema nameru sve dok ne bude nezavisna zemlja”, Tomas Šon Koneri je tokom filmske karijere napravio i nekoliko grešaka koje su ga koštale ozbiljnih prihoda (mada naravno – više od polovine svog života ima više nego što mu treba):

Manje je poznato da je Koneriju nuđeno da igra ulogu dobrog čarobnjaka Gandalfa u serijalu o Gospodaru prstenova, kao i da je odbio ulogu Arhitekte u serijalu Matrix.

Kako bilo, vremešna filmska legenda i glumac koji je ostao mnogima u srcu napustio je industriju 2011. godine i preselio se na Bahame.

Ja lično mu želim da dogura do stotke. Barem. U to ime, srećan rođendan Mr. Bond.