SRPSKI DOKUMENTARAC NAGRAĐEN NA FESTIVALU U SAD

Zapaženi dokumentarni film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković prikazan je i na Festivalu dokumentarnog filma Pun kadar (Full Frame) u Daramu, u Severnoj Karolini, u SAD.

Ovaj srpski film nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film “A sad se spušta veče” je u SAD osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film. Ovo je već deseta nagrada za rad Maje Novaković, a ova nagrada sobom nosi i kvalifikaciju za eventualnu nominaciju za Oskara.

U obrazloženju žirija istaknuto je da oje ovaj naš film nagrađen zbog „fascinatnog i taktiklnog zaranjanja u živote i okruženja dve stare žene koje žive u brdima Istočne Bosne. Rediteljka Maja Novaković je pokazala majstorsku kontrolu nad lokacijama, elementima i svakodnevnim ritmovima života na selu. U filmu koji podseća na slike realista, ona publici pruža visceralno iskustvo lepote i težine života onih koji žive tako blizu zemlji.“

 

„Ova nagrada je divno iznenađenje, veliki podstrek i vjera da umjetnost ruši prepreke i granice. Mnogo sam zahvalna ekipi filma, bakama, mojoj porodici i svima koji su vjerovali u film“, rekla je rediteljka. 

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja.

 

Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić.

Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja Marković, Marko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića.

Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović.

I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC).

FOTO: FCS promo