SRPSKI FILM ASIMETRIJA OSVOJIO NAGRADU U SIDNEJU

Debitantski dugometražni film „Asimetrija“ rediteljke Maše Nešković osvojio je Nagradu za najbolji igrani  film na ovogodišnjem digitalnom izdanju Festivalu svetskog filma u Sidneju, osnovanog 1954. godine. 

Ove godine je prikazan izbor 42 filma (igrani, dokumentarni, eksperimentalni, muzički spotovi, iz Australije i čitavog sveta). Čitava selekcija ovogodišnjeg izdanja biće prikazana tokom dvostrukog izdanja festivala planiranog za proleće naredne godine.

Žiri nije zasedao u tradicionalnom smislu, ali su svi filmovi pogledani i donete su zvanične odluke o najboljima, koje predvodi naša “Asimetrija”.

Asimetrija je svetsku premijeru imala na Filmskom festivalu u Sao Paulu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine. Tom prilikom je Mariji Šarac je pripala Nagrada „Marko Glušac“ za najbolju montažu, dok je Đorđe Arambašić dobio Nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolje snimateljsko ostvarenje.

Film Asimetrija razmatra pitanje transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Sniman jednog toplog beogradskog leta donosi ljubavne priče tri para: dečaka i devojčice, mladića i devojke i na kraju muža i žene nakon 2o godina braka. Kako radnja odmiče, priče se prepliću i izdvaja se šira slika samo jednog  ljubavnog odnosa – jednog para u tri ključne faze njihovih života.

Glavne uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić. U epizodnim ulogama pojavljuju se: Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović, Milica Janevski, Momo Pićurić, Goran Slavić…

Film je snimljen po scenariju koji su napisali Maša Nešković, Vladimir Arsenijević i Staša Bajac, u koprodukciji producentskih kuća “This and That Productions” iz Srbije, “Korektif” iz Slovenije i “Nightswim” iz Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Snimila sam ovaj film inspirisana temama koje me progone, s idejom da dovedem u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Želela sam da stvorim univerzum u kome različite faze jednog odnosa mogu da postoje istovremeno, u kom možete paralelno posmatrati par srednjih godina koji se rastavlja, 25-godišnji par koji se zaljubljuje i par dece koja letnji raspust provode gluvareći po praznom gradu. Ideja je bila da se posmatranjem najstarijeg para, istovremeno tokom detinjstva i mladosti, stigne do novih saznanja i dubljeg shvatanja njihove veze, a da time što sve tri faze tog odnosa postoje istovremeno, mlađi parovi dobijaju šansu da neke svari urade i drugačije. Dakle, ono što ćete videti je mali film iz Srbije koji se pre svega bavi emocijama, a svi likovi su iznikli iz današnje beogradske stvarnosti”, rekla je autorka filma o svom debitantskom dugometražnom ostvarenju.

Maša Nešković rođena je 1984. u Beogradu. Diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2009. Režirala je 11 kratkih igranih i 12 dokumentarnih filmova, prikazivanih i nagrađivanih na međunarodnim filmskim festivalima kratkog i studentskog filma.

Foto: FCS promo.