SRPSKI FILM “DOMOVINE” PREMIJERNO U MARSEJU

Srpski film „Domovine“ (Homelands) autorke Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu FIDMarseille u Francuskoj.

Film će se nadmetati u takmičarskim selekcijama International Competition (Međunarodni takmičarski program) i First Film Competition (Takmičarski program prvih filmova).

Ostvarenje je urađeno u dokufikcijskom ruhu (spoju dokumentarističkog i igranog izraza), a sinopsis otkriva sledeće: Mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

Jelena Maksimović je režirala film po scenariju koji su napisale ona i Olga Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili Filip Perić i Dario Pikulić.

Glavnu ulogu tumači Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma.

Direktor fotografije Dušan Grubin, dizajner zvuka Jakov Munižaba, supervizor montaže Jan Klemsche, dizajner zvuka za trejler Vladimir Živković.

Izvršni producent je Dejan Stevanović, a pridruženi producenti Ivan Salatić i Dušan Kasalica (ispred kuće Meander film iz Crne Gore) i Yorgos Tsourgiannis.
Film, sniman u selu Agios Athanasios u Grčkoj i u Zemunu, finansirali su Filmski centar Srbije i Filmske novosti.

Domovine traju 63 minuta.

Jelena Maksimović je prvenstveno poznata kao montažerka; između ostalih, montiorala je sledeće filmove: Oktobar, Dubina dva, Gora, Zid smrti i tako to, Vetar, Teret, 4 godine u 10 minuta, Ti imaš noć, Centar, Mamonga, Srećan Božić, Jivu!, Kelti…

Dobitnica je nagrade „Marko Glušac“ na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. godine; ta nagrada se tradicionalno dodeljujuje najperspektivnijim mladim montažerima i montažerkama u Srbiji.

Zajedno sa Dušanom Grubinom, režirala je zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje Taurunum Boy.

Jelena Angelovski je glumica i producentkinja, a kao producentkinja ili izvršna producentkinja je radila na filmovima Vetar, Eho, Ti imaš noć, Sinovi smo tvoga stijenja, Taurunum Boy, From Tomorrow On, I Will.

Pomenuti festival u Marseju će se odvijati od 22. do 26. jula ove godine. U pitanju je 31. izdanje tog cenjenog festivala, koji godišnje prikaže oko 150 filmova za prosečno 25 hiljada gledalaca.