SRPSKI FILMOVI OKUPIRAJU SLOVENIJU

Ovogodišnje, 16. izdanje Festivala fantastičnog filma i vina Grossmann u Sloveniji pružiće publici priliku za susret i sa brojnim delima autora iz Srbije.

Festival će se održavati od 10. do 12. jula u Ormožu i od 14. do 18. jula u Ljutomeru.

Organizatori ističu sledeće brojke: 28 celovečernjih i 30 kratkometražnih filmova, 7 muzičkih dokumentaraca, a u pitanju su ostvarenja koja stižu iz 27 država iz raznih delova planete.

FOTO: Rodoljub JOVANOVIĆ

Na programu je projekcija digitalno restaurirane verzije klasika Dušana Kovačevića i Slobodana Šijana, legendarnog filma Ko to tamo peva, kao i tamošnja premijera međunarodnog horor omnibusa Deathcember, u kojem su po segment režirali i srpski reditelji Lazar Bodroža i Milan Todorović (ovaj film je ovih dana i deo programa čuvenog Međunarodnog festivala filmova fantastike u Bušonu, u Južnoj Koreji).

U segment kratkometražnih ostvarenja uvršteno je i zapaženo ostvarenje kratkog metra, Mališan, scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića.

Kadar iz filma MALIŠAN

Mališan je međunarodnu premijeru imao u junu prošle godine na najprestižnijem azijskom festivalu filmske fantastike u Bušonu, u Južnoj Koreji, a potom je prikazan i na najznačajnijim evropskim žanrovskim festivalima poput onih u Siđesu, Trstu i Helsinkiju, na festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu, kao i mnogim drugim.

Glavne uloge tumače mladi finski glumac Oni Tomila, koji se proslavio filmovima Rare Exports i Big Game, u kome je nastupao uz holivudsku zvezdu Semjuela L. Džeksona, kao i Katarina Žutić i Slaviša Čurović, dok se po prvi put na filmu pojavljuje Darija Vračević. Film je, po scenariju Dimitrija Vojnova, režirao Danilo Bećković, u produkciji Marka Paljića i Jordanča Petkovskog.

Na programu ovogodišnjeg  Grossmanna su i muzički dokumentarci  Tusta Andreja Korovljeva (reč je o našoj manjinskoj koprodukciji), Električni orgazam za ljude budućnosti Marije Vukić i kratkometražni Suženi snovi: Repetitor u CZ-u  Igora Čoka  i Lee Vahrušev, koji u fokusu ima koncert koji je u Okružnom zatvoru priredila i izvela grupa Repetitor 2017. godine.

Prvi dokumentarni film o bendu Električni orgazam koji nas narativno vodi kroz njihovu 39 godina dugu karijeru.

Film o usponima i padovima tokom karijere, ličnom odrastanju kroz faze kroz koje je bend prolazio, popularnosti i krizama, doslednosti i opstanku na sceni. Većina scena iz filma je snimljena na kanadsko-američkoj turneji maja 2018. godine. Za režiju i produkciju se postarala Marija Vukić, dok je koproducentkinja Tea Korolija. Direktor fotografije je Miško Nećak, koji je, uz Mariju Vukić, i montažer ovog filma. Za dizajn zvuka zadužen je bio Milan Mihajlović, dok se u filmu čuje originalna muzika Električnog orgazma. Nastanak i tog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Tu su i kanadski distopijski film Riot Girls Jovanke Vučković, kanadske autorke srpskog porekla, i ruski fantastično-akcioni film Koma reditelja Nikite Argunova, a u tom je ostvarenju jednu od najznačajnjih uloga odigrao naš Miloš Biković.