SRPSKI KELTI NA BERLINALU

Kelti, dugometražni igrani prvenac rediteljke Milice Tomović i Tanje Šljivar, koja potpisuje scenario, biće prikazan na predstojećem BERLINALU. 

Ovo je jedini film naše kinematografije koji će biti prikazan u zvaničnoj selekciji Panorama.

Kelti su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku.

Milica Tomović, FOTO: Irena Canić

“Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada“, istakla je Milica Tomović.

Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković dok je za šminku i masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Scena iz filma Kelti

Film koji je podržao FCS nastao je u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

Filmski festival u Berlinu ove godine održava se po 71. put, i to u periodu između prvog i petog marta.