ŠTA VAS U SREDU I ČETVRTAK ČEKA NA SOFESTU

Pogledajte današnji i sutrašnji program 49. Filmskog festivala u Sopotu:

Na programu 49. Filmskog festivala u Sopotu, danas, u sredu 14. jula možete pogledati sledeće filmove:

U 15h – u programskoj celini koja nosi naziv ONI SU STIGLI biće prikazan izbor pet kratkih  studentskih igranih filmova:

Najkraći dan – Aleksa Mihajlović 20′
Influenser – Branko Andrić 25′
Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti – David Jovanović 29′
Plaču – Nina Ognjanović 13′
Sve kako treba – Nikola Stojanović 23′

U 17h biće prikazan film Ekipa

U centru  ove priče se nalazi as Partizana, fudbaler Stevanović, kojeg glumi Rade Ćosić, ujedno i scenarista ovog filma. Beskrupulozni menadžeri, pomalo nasilni lovatori, jedna Italijanka, fudbalska Zvezda Partizana i brat od tetke koji navija za Zvezdu sreću se silom prilika za vreme derbija. Te večeri jedna torba puna para mora biti isporučena čuvenom meceni ili će svi oni biti u nevolji. Motiv za nastanak ove priče Ćosić je pronašao u sopstvenim treninzima u Partizanu i ljubavi prema fudbalu. Režiju potpisuje Marko Sopić, koji je i sam veliki ljubitelj fudbala i legendarnog fudbalera Dragana Mancea.

 

Uloge tumače Andrija Milošević, Rade Ćosić, Dragan Jovanović, Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Ljubomir Bandović, Ljiljana Stjepanović, Ivana Dudić, Anđela Jovanović i drugi. Specijalni gosti filma su Saša Ilić, Đorđe Pantić, Dragan Ćirić i Ivan Tomić..

U 19 h biće prikazan film Mamonga

Jovana radi u pekari u malom gradu gde živi sa ocem. Njen pomalo stidljiv vršnjak Marko trebalo bi da krene stopama svog oca i postane vozač kamiona. Ali događaji jedne noći menjaju njihove živote… Ostvarenje Stefana Maleševića podeljeno je u tri priče – prva prati živote ovo dvoje mladih ljudi koji odrastaju malom gradu u Bosni, a druge dve prikazuju njihove sudbine 10 godina posle jednog traumatičnog iskustva.

 

Reditelj Stefan Malešević je izjavio kako je za njega bilo pitanje kako postići pravi odnos skrivenog i viđenog, da film ostane veran idejama i vizijama, a da bude jasan. On smatra da je sam sebi dao težak zadatak, jer ovaj film nije nenarativan, atmosferičan, meditativan. “U Mamongi postoji metanarativ i morao sam da razmišljam paralelno o toj rezonanci sa unutrašnjim osećajem i o dramaturškim stvarima, nisam hteo da napravim film koji je nerazumljiv” rekao je Malešević.

Film je srpsko-bosansko-hercegovačko-crnogorska koprodukcija, a glavne uloge tumače Marta Bjelica, Dražen Pavlović, Nabi Tang, Vuk Janošević, Radoje Čupić

U 21 čas biće prikazan film Moj jutarnji smeh

Ovo je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom” i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

 

Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković i Nebojša Glogovac, kome je ovo bio poslednji film, glumci su ovog ostvarenja, koje je 2020. godine bilo pobednik festivala u Motovunu.

U 23 časa biće prikazan film A.S. (25)

Film A.S. (25) je na programu Filmskog festivala u Sopotu u sredu, 14. jula u 23 časa

Film je inspirisan istinitim događajima koji su se odigrali pre nekoliko godina u jednom beogradskom naselju. Nakon pljačke menjačnice, Sale i Andrej beže u zgradu u kojoj ostaju opkoljeni u stanu strane studentkinje.

 

Rediteljka Milena Grujić istakla da je svoj diplomski film snimila po sopstvenom scenariju: “Ja inače živim u Žarkovu, a to je kraj koji je poznat u rubrikama crne hronike. Inspiracija za scenario i za film su potekli upravo iz mog okruženja.”

Uloge: Vladimir Gvojić, Nikola Šurbanović, Dominika Valo, Nenad Pećinar, Sara Pejčić, Rambo Amadeus

Na programu 49. Filmskog festivala u Sopotu, u četvrtak 15. jula možete pogledati sledeće filmove:
U 17 časova biće prikazan film GRUDI

Film Marije Perović vodi nas u Nikšić na proslavu 25 godina mature i prati tri drugarice koje se okupljaju ovim povodom. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke.

 

Gordan Kičić, reditelj filma, kaže da je ovo duhovit film, sa mnogo emocija u sebi, ali na prvom mestu iskren. “Snimio sam film baš kakav sam želeo i verujem da će publika prepoznati tu emociju. ”

Uloge: Gordan Kičić, Nina Janković, Lena Lazović, Nebojša Ilić, Branimir Brstina

U 21 h biće prikazan film PROLEĆNA PESMA

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster.

 

„Samo pisanje scenarija je bilo jako katarzično, i ono me je oslobodilo svih emocija koje sam imala u prethodnom periodu. Znala sam da ovaj film treba da snimim što pre, dok je sve to još uvek živo i stvarno u meni. Snimanje je trajalo samo devet dana, u tri grada i dve države. Tempo je bio naporan, ali ja sam verovala u ovaj film i priču, i s puno entuzijazma sam radila sve što je trebalo da se uradi”, navela je Natalija Avramović, rediteljka ovog filma.

Uloge: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Ana Mandić, Gavrilo Avramović, Dušan Stanikić

U 23h biće prikazan film JEDINI IZLAZ

Šest godina nakon što joj je muž, čuveni beogradski advokat, stradao u požaru, Ana Kolar dobija informacije, koje dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji, ali i o svojoj porodici.

 

O svom prvom dugometražnom filmu, reditelj, Darko Nikolić je rekao da misli da možemo slobodno da kažemo da smo, već izvesno vreme, svedoci a neki, odnosno, neke, i direktne učesnice u važnom procesu osnaživanja žena u kome žene menjaju svoju poziciju u svetu i preuzimaju glavne uloge, kako u razvoju i istoriji sveta, tako i na filmu. On je izjavio kako je srećan i ponosan ako “Jedini izlaz” povuče nogu i otvori prostor za značajnije uloge žena u domaćoj kinematografiji.

Uloge: Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Milan Čučilović, Nikola Ristanovski, Milena Predić, Janko Popović Volarić, Toni Mihajlovski, Sonja Kolačarić