STO SLIKA JEDAN TRENUTAK

U petak 4. juna u održan je performans Tren u tak” slikarke Svetlane Nikolić u Bioskopu Balkan.

Ova umetnica je za performans iskoristila 100 svojih slika, istog formata, kako bi nas uvela u doživljaj trenutka.

Kad sam bila mala, jako sam volela da se igram s dominama i da pravim taj domino efekat. Dok sam radila dve samostojeće slike za klijentkinju, sve se samo nadovezalo. Ovo su moje velike domine”, objasnila je slikarka.

Motivacija se rodila i iz razmišljanja o fotografijama na društvenim mrežama, odnosno o trenucima koji nisu dovoljno osvešćeni dok se dešavaju

“Hajde da se potrudim da osvestim svaki momenat. Svaki trenutak. Kakav god da je, samo da sam u njemu. Ne znam šta će biti sutra, sutra za mene ne postoji. Bitno mi je da sam tu gde jesam, osvešćena”. 

O odnosu performansa i njenog slikarskog rada kaže:

“Nisam mala izložbu tri godine zato što sam htela sve da podignem na viši nivo. Hoću da bude drugačije, da iznenadim sebe i publiku. Bitno mi je da im dam nešto više, da bude skroz neočekivano”.

Ksenija Samardžijakustoskinja i direktorka Fondacije Saša Marčetao delu Svetlane Ninković je pisala:

Iz nemira koji teži uređenosti nastaje i poslednja serija Svetlaninih radovaPovezana idejom o trenutku koja se razvija iz potrebe da se razume i osvesti momenat u kojem jesmoupravo sadai ovdeNinković uspeva da narativ inkorporira u sam proces prezentacijeStvarajući zaplet – dinamiku odnosa između posmatrača i radaona istupa samouvereno iz pozicije slikara i uvodi nas u precizno osmišljen i planiran čin“.

Svetlana Ninković rođena je 1982. u Beogradua diplomirala je 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Saduna grafičkom odseku.

Članica je udruženja „Likovni krug“. Izlagala je na 20 samostalnih i oko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvuUčestvovala je na velikom broju likovnih kolonija i susreta.

Foto: Bojana Janjić