SUBOTICA SE SPREMA ZA DEČJI POZORIŠNI FESTIVAL

Ako početkom septembra uspemo da se izborimo sa epidemijom korona virusa, u Subotici će u punom kapacitetu biti održano 27. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. 

Termin za održavanje takmičarskog programa Festivala je od 20. do 26. septembra.

Predviđeno je da se za nagrade takmiči 16 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića.

Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Izraela, Slovačke, Kine, Nemačke, Rusije, Mađarske, Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Irana, Turske, Indije, i Srbije.

“Kreatori pozorišne scene za decu nastoje da idu u korak sa novim tehnologijama, da klasične teme iz školske lektire obrađuju na savremen način, da budu aktuelni i zanimljivi, kako bi održali korak s vremenom, izdržali konkurenciju medija, ali i sačuvali svoj autentičan pozorišni izraz. Takve su predstave koje nam stižu na ovogodišnji Festival”, rekao je festivalski selektor Zoran Đerić i dodao:

“Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom rečju na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade”.

U glavnom takmičarskom programu naći će se dve produkcije iz Srbije. Predstava “Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica je odraz ljubavi prema pozorištu lutaka, a režirali je su istaknuti reditelji Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, koji su i osmislili kompletan scensko vizuelni ambijent, lutke, kostime i koreografiju.

Oba autora predstavom izražavaju zahvalnost glumcima i njihovoj posvećenosti sceni i pozorištu, dok različite vrste lutaka oživljavaju kroz muziku, ples i veštu animaciju glumaca.

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl „Ko se boji Isadore Duncan“ predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Duncan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Režiju potpisuje Gea Gojak, glavna ulogu igra balerina Una Duraković, a produkciju potpisuje Centar savremene umetničke produkcije “Viva Dance Academy”.

Pored Srbije, sa po dve predstave će biti zastupljena Kina, odakle dolaze ostvarenja “Mi smo Terakota vojska” u izvođenju Xi’an Children’s Art Theatre, i “Umeće ratovanja” (Children’s Art Theatre of China Welfare Institute).

Azijski kontinent će biti zastupljen sa još četiri predstave: “Čudovište iz smeća” stiže iz Turske (Cengiz Özek Shadow Theatre), “Beli slez” iz Irana (pozorište Deemak), “Plesovi Indije” iz indijskog pozorišta Rahales Little Theatre, a iz Izraela je predstava “Guli” u produkciji pozorišta “The Galilee Multicultural Theatre”.

Predstavu “Aero” osmislio je teatar Odivo iz Slovačke, a “Alisine avanture u zemlji čuda” će predstaviti nemački Zenobia Theater. “Beba pingvin koji je hteo da leti” dolazi iz ruskog pozorišta Bryansk regional puppet theater,

Austrija se predstavlja ostvarenjem “Kraljica boja” (Theater Feuerblau), Mađarski Kövér Béla Puppet Theatre izvešće “Sirenu sa naočarima”, dok iz Bugarske dolazi “Samurajeva kćerka” u izvođenju Senju Puppet Company.

Sa prostora bivše jugoslavije su dva ostvarenja: Lutkarsko pozorište Nebo iz Slovenije izvešće predstavu  “To je Ernest”, dok će Gradsko kazalište “Zorin dom” iz Karlovca u Hrvatskoj izvesti predstavu “Još si zelen”.

Organizatori Festivala se nadaju da će se uskoro steći uslovi da se festival održi u punom obimu i uz učešće svih odabranih trupa koje su izrazile želju da nastupe na ovom prestižnom FestivaluSvi festivalski programi će se održavati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa Covid19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala

Foto: Promo