SVE JE SPREMNO ZA BEOGRADSKU INTERNACIONALNU NEDELJU ARHITEKTURE

Petnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) posvećena je stanovanju u gradu!

Ova ugledna manifestacija održaće se od 7. do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu –  Kulturni centar Beograda, Trg Republike –  plato ispred Kulturnog centra, Galerija Kolektiv, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, BINA paviljon – dvorište grafičkog odseka FLU, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je tema STANOVANJE U GRADU, koja svojom  širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rešenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje…) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i stanarima.

Za mene  BINA je velika radost zajedničkog rada sa kolegama i prijateljima, permanentno učenje i rad na sebi, stalno preispitivanje i  „kreativna mentalna gimnastika“ (Danica Jovović Prodanović, BINA tim)

Važno mi je da je BINA uvek isticala značaj društveno – angažovane arhitekture kroz ideje aktivnog, posvećenog arhitekte koji teži demokratskom urbanom okruženju (Jelena Ivanović Vojvodić, BINA tim).

BINA je 15 godina upornog predstavljanja zanimljivih kreativnih mladih arhitekata, urbanista, istoričara umetnosti, koji su stručno sazrevali u veoma teškim uslovima za struku (Ružica Sarić, BINA tim)

Kroz niz programskih formata BINA predstavlja kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i doprinos i domete  koji su naše arhitekte postigle  u sferi  savremenog stanovanja.

BINA ove godine obeležava 15 godina postojanja. Tokom ovog vremena BINA je postala respektabilna manifestacija, sa velikim brojem učesnika, saradnika i partnera.

U realizacije BINA programa uključuju se brojne institucije i organizacije, kao i veliki broj pojedinaca. Na izložbama, predavanjima, edukativnim programima i okruglim stolovima, predstavljala su se neka od najvećih svetskih imena iz oblasti arhitekture i urbanizma. Svi BINA programi su besplatni i otvoreni za najširu javnost. BINA je postala prepoznatljivo ime i pouzdan partner međunarodnih projekata.

BINA, festival arhitekture, ima za prevashodni cilj edukaciju najšire javnosti sa namerom da doprinese razumevanju, čuvanju, stvaranju i unapređenju kvalitetnijeg urbanog prostora.

Istovremeno, nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti obogaćuje  kulturni život Beograda i Srbije.

Tokom mesec dana trajanja festivala BINA producira nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju po republici i regionu.

Svi BINA programi su besplatni za posetioce.