SVETLANA FUCIĆ PROTIV VREMENA KORONE ili KAKO DOBROM KNJIGOM POBEĆI OD STRAHA

PIŠE: Svetlana Fucić

Uvek sam za mogućnost izbora, te i u slučaju preporuke knjiga za ova nevoljna vremena, u kojem smo ophrvani strahom, brigom, potrebom za izmeštanjem u neki drugi svet.

Predložiću pet, u stvari deset knjiga, tako da imate između čega da birate. Neka mi isključivi ljubitelji proze ne zamere-peti predlog biće poezija.

Ukoliko ste ljubitelj trilera, akcije, podizanja adrenalina, preporučujem dva domaća autora i njihove romane: Anja Mijović – Otpadnici i Aleksandar Bećić – Prvi čin. 

Uživaćete u oba – u Otpadnicima ćete zajedno sa dobrim domaćim pandurima juriti loše momke, loše političare i, dobićete, pride, uvid u kolegijalnost i moral.

U Prvom činu ćete, pak, prisustvovati pogledu na čisto zlo kao i na izvornu dobrotu momaka koje vezuje neraskidiv lanac prijateljstva; takođe, dobićete ljubavnu priču od koje će vas žigati posred grudi još neko vreme nakon čitanja.

Ako volite kratku priču, kao koncentrat dobre pisane reči, svakako treba da pročitate ove autore:

Aleksandra Đukanovića i maestralnu knjigu priča Hladna površina – deset izvandrednih priča koje će vas u momentu odvesti u daleku prošlost, gde ćete, recimo, popiti čašu vina sa Đovanijem Bokačom, ili ćete se obresti u snu, skupa sa Kerolovom Alisom;

No, ako ipak više volite ljubavne priče, one sa čijih stranica kaplju reči koje biste želeli uživo da slušate i doživite – svakako tada čitajte Besane, autora Gorana Stojičića. 

Za one koji bi radije da se odmaknu od domaće književnosti, rado bih preporučila dva posve različita autora:

Andrej Makin, roman Francusko zaveštanje – priča iz dalekog Sibira, topla, ljudska, puna ljubavi i pronalaženja korena. Za ovo delo Makin je dobio Gonkurovu nagradu, jedno od najvažnijih književnih priznanja u Francuskoj.

Drugi autor je svakako Luis Safon i njegov roman Senka vetra – priča o posleratnoj Barseloni, gde knjižar upada u knjigu misterioznog autora kao u vrtog u kome se prepliću epske priče, strast, ukleta ljubav, magija…

Za vas koji volite da se uz dobru knjigu i nasmejete, i saosećate i raznežite se – preporučiću maestralnog mladog  švedskog autora koji je već stekao svetsku slavu:

On se zove Fredrik Bakman, i njegove dve knjige: Čovek zvani Uve –  priča govori o džangrizavom starijem čoveku kome ništa, nakon smrti supruge, nije potaman; takođe, suočićete se sa pričom o višeslojnom prijateljstvu i čovečnosti.

Njegova druga knjiga Moja baka vam se izvinjava – jeste priča ispunjena neverovatnom maštom, empatijom, priča koja će vam precizno pokazati šta je ljubav kao i da istu svako zavređuje, bez obzira na stepen različitosti…

I na kraju, za ljubitelje poezije, kao esencije pisane reči, preporučujem ponovo Aleksandra Bećića i knjigu Bajka za bivše štitonoše – samo naizgled čitaćete 47 pesama; u stvari, upašćete u jednu pesmu iz koje se nećete tek tako lako izvući.

I, za ljubitelje nešto savremenijeg poetskog izraza, svakako je tu Pietra Fon Tilen sa svojom knjigom Lirska Biblija u Judinim poljima; to jeste poezija koja, naprosto, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Svetlana FUCIĆ je srpska književnica koja se do danas oprobala u svim formama književnog stvaralaštva i koja je objavila veliki broj naslova: Dodir tišine, Miris magle, Na margini, Bela sahrana, Kiriaki Imera, Vrata od žada, Mi smo se već sreli, U snu nesna, I bi svetlost, Kamena šuma, Sazvežđe leptira, Sedmi dan, Humaj ptica… Njen poslednji roman, Underground Soul, skrenuo je pažnju čitalačke publike na sebe i svakako je preporuka za ove sumorne dane!