SVETLOSNA ODA RADOSTI U ČAST BETOVENA

Svetlosnim 3D instalacijama na Ambasadi Austrije u Beogradu (Kneza Sime Markovića 2) svake večeri od 29. do 31. oktobra, biće obeleženi Nacionalni praznik Austrije, 25 godina od pristupanja Austrije Evropskoj uniji, i 250 godina od rođenja Ludviga Van Betovena.

„Ovim projektom želimo da brojnim Beograđanima i Beograđankama, koji možda budu išli u šetnju Kalemegdanom ili po Kosančićevom vencu, pružimo nešto uzbudljivo i zanimljivo. Uz Betovenovu muziku želimo da im pružimo i radost, jer mislimo da je u trenucima pandemije upravo to važno. U trenutku kada se uvek ističe socijalna distanca, mi kroz umetnost želimo da očuvamo fizičku distancu kao važnu, ali da ovim kulturnim sadržajima doprinesemo očuvanju socijalnih kontakata“, istakao je Amabasador Austrije Nikolaus Luteroti.

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, naglasio je važnost podržavanja inovativnih formata kulture u vremenu kada se brojni festivali održavaju hibridno ili onlajn:

„U znaku nastojanja da se umetnost i kultura stave na raspolaganje što većem broju ljudi, čak i u najteža vremena, jeste i ovaj projekat Oda Betovenu, koji je za nas vrlo jedinstven. Tu će Kulturni forum, kroz audiovizuelnu instalaciju na zgradi Ambasade, istupiti u javni prostor, kako bi se obratio i podstakao i onu publiku koja nadilazi ljude koji redovno posećuju koncerte i izložbe“.

„U pitanju je dijalog, gde s jedne strane mladi studenti umetnosti stupaju u kontakt sa ovim izuzetnim kompozitorom, ali se uopšteno stvara komunikacija između Srbije i Austrije, što je za nas drugi ključni aspekt ovog projekta“, precizirao je Fajks.

Svetlosne 3D instalacije koje će biti projektovane dva su nagrađena rada studentskih umetničkih timova, nastalih po uzoru na himnu slobode i vladavine ljudskih prava – Odu radosti, u okviru prvog Hakatona nedavno održanog u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, i uz saradnju sa Laboratorijom interaktivnih umetnosti FDU.

Pavle Dinulović, docent i član Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU, partnera na projektu, naglasio je da se Laboratorija bavi istraživanjem novih medija i umetničkih formi poput virtualne i proširene stvarnosti, ili video igara.

„Ovo je bio još jedan način na koji smo mogli da proširimo polje našeg istraživačkog rada, a da ujedno uključimo i studente sa raznih fakulteta“, dodao je on. Branko Sujić, vanredni profesor i član Laboratorije, istakao je prethodno pozitivno iskustvo sa drugim Hakatonima, kao sjajan odziv i činjenicu da se na ovaj konkurs prijavilo preko 60 studenata.

Prvonagrađeni rad tima Teacups, filozof i maslačak” (Ognjen Bjeletić, Anja Tunjić, Iva Pažin i Marko Vesić) govori o umetnosti, odnosno o stvaranju i saradnji stilom koji je ilustrativan, prikazuje umetnički proces posmatran sa strane. Drugonagrađeni rad tima  TRI+1″ (Dragana Zorić, Boris Martić, Nina Krčum) je okrenut „ka unutra“, ka umetniku, i pokušava da prikaže inspiraciju u njenom još nematerijalizovanom obliku, u trenutku kada pokreće umetnika na stvaranje.

FOTO: Monika Husar