SVI IŠČEKUJU NEČISTU KRV – GREH PREDAKA

Šestog festivalskog danau četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici na Palićuu Glavnom takmičarskom programu u 21h svetsku premijeru će imati film „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića,

U kasnom, večernjem terminu od 23h na programu je ostvarenje poljskog reditelja Pjetra Domalevskog Ja nikada ne plačem.

Film „Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunuuglednom srpskom trgovcukoji pokušava da očuva mir sa turskim vlastimaali i održi svoj ugled i uticaj u Vranjuvažnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom

Nakon svetske premijere, publici će se pokloniti ekipa filma – reditelj  Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi. 

Film Ja nikad ne plačem poljskog reditelja Pjotra Domalevskog od 23h

U ostvarenju „Ja nikada ne plačem” Olasedamnaestogodišnjakinja iz malog grada u Poljskojsama kreće u stranu zemljuIspostaviče se da je to putovanje njenog životaputovanje u nepoznatona kojem će pokušati da se ponovo poveže sa svojim otuđenim ocem.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazan film mađarskog reditelja K. Kovača Akoša „Branka, „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić kao i film Igora Drljače “Tabija” u kanadskobosanskoj koprodukciji.

Radnja filma „Branka” smeštena je u Jugoslaviju 1991. gde se istoimena glavna junakinja daleko od ratnih područja zapošljava u porodilištu državne bolniceMlada žena je sasvim samaali ispostavilo se da usamljenost nije najteži teret koji mora da nosi – novorođenčad nestaju iz bolnice.

Scena iz ostvarenja Nun of Your Business

Film „Nun of your business” u središtu radnje ima dve časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana.

Glavni junak filma Tabija” je Faruk, siroče koje živi sa bolesnom bakom u zapuštenom sarajevskom predgrađu, provodeći dane u potrazi za metalnim otpadom i ne prezajući od sitnog kriminala. Jednog dana upoznaje Monu, plahu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film Rešetari sa Crvenog krsta: vek trajanja u Beogradu”  Dragomira Zupanca, a potom i dugometražni dokumentarac Rastanak” u režiji Petre Seliškar – filozofsku meditaciju o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je ostvarenje Ovako si savršena” Petera Varšiča. Ova dramedija o lažima  prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, a u 18h „Ukradena riba” (režija: Gosia Juszczak). U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts, a za 21h je zakazana specijalna projekcija dokumentarno-animiranog filma “Prizor iz života džukca Tanje Brzaković, koji prati sudbine sedam pasa lutalica sa margine našeg društva. U selekciji Mladi duh Evrope, na istom mestu će od 22h biti prikazana tri kratkometražna ostvarenja.

 Foto: Promo