TAJNI ŽIVOT PLANETA: KNJIGA ZA SANJARE I ONE KOJI BI DA LETE VISOKO…

Ima putovanja na koja zasad ne možemo ići, ali to nas ne sprečava da se za njih pripremimo. Astronom Pol Merdin vodi nas kroz Sunčev sistem u knjizi „Tajni život planeta“.

Knjiga otkriva sve što ste želeli da znate o planetama, njihovim satelitima, ostalim nebeskim telima u blizini i našem mestu u Sunčevom sistemu.

Podeljena u 16 poglavlja, knjiga studiozno obrazlaže sve ono do čega je astronomija stigla u svom istraživanju, pa tako upoznajemo Merkur koji je tučen, stidljiv i ekscentričan. Venera je ružno lice ispod lepog vela. Jupiter je tvrdog srca, a Saturn – gospodar prstenova.

Kada planete i njihove satelite sagledamo iz duže vremenske perspektive, oni imaju uzbudljiv život, pun zbivanja. Jeste li znali da Saturnov mesec Titan može da se podiči jezerima tečnog metana, okruženim visokim brdima i dolinama, istim onakvim kao na našoj planeti pre nego što će se krhki život razviti na njoj? Ili da je najveći vulkan na Marsu stotinu puta veći od najvećeg vulkana na Zemlji, a da je najveći kanjon na Marsu deset puta dublji od Velikog kanjona, i da Mars nije oduvek bio crven?

Na kraju knjige nalazi se i hronološka tablica sa svim bitnim događajima i zaslužnim naučnicima koji su istraživali Sunčev sistem što sve zainteresovane može da podstakne da dodatno prošire svoje znanje.

Knjigu „Tajni život planeta“ Pola Merdina možete pronaći od četvrtka 21. maja u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.