TAJNI ŽIVOT SALVADORA DALIJA

Veliki majstor nadrealizma, slikar, vajar, glumac, scenograf, pisac, svakako jedan od najvećih umetničkih i kreativnih umova XX veka, Salvador Dali i dalje budi maštu iako je od njegove smrti prošlo više od 30 godina. 

Izdavačka kuća Arete objavila je knjigu „Tajni život Salvadora Dalija”, ranu autobiografiju velikog Španca, knjigu koja nas vodi sve do umetnikovih kasnih tridesetih godina.

Knjiga je zapanjujuća i nepredvidiva, kao i njegova umetnost.

„Nemoguće je ne diviti se ovom slikaru kao piscu. U celini, on ispoljava snobizam, samoobožavanje, komediju, ozbiljnost, fanatizam, ukratko, koncept života i ukupnu sliku o sebi koju nastoji da prikaže”, bio je jedan od natpisa nakon što se ova knjiga prvi put pojavila pred čitalačkom publikom.

Ovde su prikazani neki od fascinantnih uvida u genijalnog, ambicioznog umetnika koji sam sebe neumorno promoviše dizajnirajući pozorišne scenografije, enterijere prodavnica i nakit jednako lako kao što je pravio nadrealističke slike i filmove.

To je um koji bi u jednom trenutku mogao da zamisli i s velikom tehničkom virtuoznošću stvori slike spokojne rafaleovske lepote, a u drugom trenutku košmarne pejzaže mekih satova, zapaljenih žirafa i leševa prekrivenih muvama.

Salvador Dali jedan je od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Među ostalim umetnicima, izdvaja se svojom neobičnom ličnošću; naime, Salvador je bio genije na granici ludila.

Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam, jasno se vide u njegovim delima. Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom, bio je i pisac. Od pisanih dela, pored scenarija za balete, tu je i nekoliko knjiga: „Skrivena lica“,  „Tajni život Salvadora Dalija“ i „Dnevnik genija“.

Jedan je od malobrojnih ljudi kojima su za života sagradili dva muzeja.

Za sve koji su zainteresovani za umetnost 20. veka i za jednu od njenih najdarovitijih i najharizmatičnijih figura, „Tajni život Salvadora Dalija” je obavezna literatura.