Tjeri Fremo: KAN NA INTERNETU? NIKAKO!

Kanski festival se neće preseliti na internet ukoliko datum njegovog održavanja ugrozi pandemija koronavirusa.

“Digitalno takmičenje? Nikako. Takav model ne bi mogao da funkcioniše u Kanu”, rekao je za američki magazin Variety Tjeri Fremo – direktor legendarnog festivala:”Time biso poništili dušu, istoriju i efikasnost festivala. Šta je digitalni festival, ili… Digitalno takmičenje? Morali bismo, verujem, najpre da pitamo vlasnike autorskih prava šta misle o tome”, dodao je veliki zaljubljenik u bioskopsko platno.

“Premijere filmova poput Top Gana 2 ili Duše (Pixarovo ostvarenje) odloženi su zbog korona virusa, jer su producentske kuće rešile da ih prikažu na velikom platnu. Zamislite ostvarenja Vesa Andersona ili Pola Verhovena na kompjuteru… Ne vidim razlog da oni budu prikazani u Kanu na nekakvoj digitalnoj platformi”, dodao je Fremo novinaru američkog magazina.

Ovakva tvrdnja nije iznenadila poznavaoce prilika: Prema pisanju magazina Variety, Fremo je “okoreli zaljubljenik u veliko platno”, koji je ove godine postao i domaćin godišnjeg Limijer festivala u Lionu u čast francuskih pionira filma, braće Limijer, koji se održava u oktobru.

Ovogodišnji filmski festival u Kanu trebalo je da bude održan od 12. do 23. maja, ali su organizatori pre izvesnog vremena izvestili da razmatraju odlaganje festivala za “drugu polovinu juna, ili čak jul”, u zavisnosti od “procene nadležnih vlasti.