TO SE NIJE DOGODILO U BIOSKOPU BALKAN

Otvaranje izložbe “To se nije dogodilo!” sekcije proširenih medija ULUS-a u saradnji sa bioskopom Balkan zakazano za 15. juli od 19 sati nudi presek savremene umetničke produkcije izvodjačkih umetnosti.

Dok su Treveleri (Travellers) pre jedan vek operisali dadaističkim dekonstrukcijama ranih medijskih formi, dobacujući jezičke vratolomije u lice publici i obrušavajući se na društvene konvencije, u četvrtak uveče ćemo biti u prilici  da gledamo najpre Višnju Janošević, pesnikinju neobuzdane energije, autorku “Sna u vrućoj sobi”, oniričnu, čudnu, nesvakidašnju recitatorku svojih rima i ne-rima, japanološkinju, neuhvatljive poetike, pouzdanog ritma, protiv svih konvencija.

Nastupiće i performer Aleks Zain u svom radu “Ideologija stereotipa”, koji izaziva publiku da se suoči sa sopstvenim stereotipima, kao i da kroz aktivno učešće u performansu kreira kolektivni transparent sastavljen od svih ’fioka’ u koje smo nevoljno stavljeni, iz kojih takodje delujemo na društvo u celini, kao i ono na nas.

Ja nemam konkretno rešenje da vam ponudim. Imam samo svoje telo. Evo vam ga.” poručuje umetnik.

Od 19.20 gledaćete Markizu De Sadu i Dekandencu u Stotinu mu bogova –“Slepstik dve luftike protivne svemu” u kome etablirane zvezde beogradskog noćnog života poznate po samostalnim nastupima, radu u kolektivu Efemerne Konfesije i duo spektaklima, razvijaju tračeve bez kojih epoha ne bi bila u Zenitu, prosipaju čaj po izložbi, a možda i iskazuju koju reč plemenitu. Te dve impersone prizvaće duh Barbarogenija, avaj, te pokazati zašto Evropa umire i koja je od njih dve mondenija.

U 19.45 počinje performans Ubijanje Snova (Killing Dreams vol.2) autorke Joane Knežević koji postavlja pitanja kako su naši snovi, želje, maštanja pa i potencijalne akcije efektirane raznim dogadjajima koji nam se neplanirano dešavaju u životu i istorjiskim kontekstima na koje nismo mogli da utičemo?

Prekidi potencijalne, kolektivne  mogućnosti da želimo nešto, ideje da menjamo, stvaramo pa i većina da konačno odraste, može biti okončana na najbrutalniji način. ,,Kupite žvake,…da li biste bili dobri da kupite žvake?”

Muziku za performans potpisuju : Katarina Ranković Performeri: Julie Le Lay, Olga Uzikaeva, Katarina Bućić, Vladimiri Čubrilo, Ana Obradović, Marija Stanković, Joana Knežević, Lidija Antonović

Od 20.50 bićete u prilici da gledate Marca Nektana uz koautorku Natašu Milojević  (produkcija Nektan Art.) u “Inkarnaciji dvopolnika metakozmosa”.

Pritisnuti globalnom situacijom u kojoj ne pronalazimo izlaz, jedino svetlo i način je transcendiranje duha i tela, te pronalaženje slobode na nekom višem planu, smatraju autori inspirisani manifestom Zenitizma, posebno prvim delom u kojem svoje ideje iznosi Ljubomir Micić. ”Uzlećemo DANAS!

Čovek se sjedinjuje sa Umetnošću i postaje NADŽIVOT! Osluškujemo svoje najskrivenije dubine. Čovek puca i uzdiže se, da bi pronašao distancu…

Duša čoveka izgara, spaljena, traži KOLA ZA SPASAVANJE. Čovek je stvorio Boga iz sopstvene slabosti – a sada se mora uzdići iznad nje…”

Za kraj, od 21.45  možete pogledati video snimak Kralja Čačka iz SKC Kragujevac u kome možete čuti nešto više o panikmetru, čeličnom vešu, skokovima agresivnoh jona, mukotonama, obrtanju Planete, merama zaštite od svega ovoga i istraživanjima vanzemaljskog porekla

Na izložbi koja će biti otvorena do 05.08. 2021. publika će imati priliku da pogleda i tematsku celinu posvećenu zenitističkom pozorištu Treveleri / Zabrežje mladoZenitizam.

PRATEĆI PROGRAMI:

17.07. od 14h  kordinatori vode kroz postavku

16.07., 18.07.  i 19.07. od  18 -19h predstoje razgovori sa umetnicima koji učestvuju na izložbi. 

Foto: Promo