TON: IDE! KAMERA: IDE! FEST 48. PUT

 

 

Na otvaranju Srdan Golubović. Na zatvaranju Džon Malkovič. Između toga, više od 90 filmskih noviteta. 

Pogađate: FEST, 48. izdanje.

Festival će biti održan od 28. februara do 8. marta, a publika će moći da vidi 96 premijernih filmova i da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana.

Od ove godine, kao što je ranije najavljivano, FEST će imati takmičarski program, sa 20 filmova iz Srbije i sveta u konkurenciji za nagrade.

Premijerni filmovi biće prikazani u osam programa: Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.

Festivalski program “Gala” ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput “Jojo Rabbit”, “The Lighthouse”, “Corpus Christi”.

Program “Klasika” ove godine biće, kao sto smo najavili, posvećen stvaralaštvu prerano preminule dive srpskog glumišta Nede Arnerić.

Festival će zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom “Muzički kritičar”, navodi B92.

Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režija, najbolja muška i ženska uloga i najbolji debi.

U programu van konkurencije naći će se pored ostalog filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija “Tajkun” Miše Terzića, kao i televizijski film RTS “Proleće na poslednjem jezeru”.

Glumci Mira Banjac i Džon Malkovič i reditelj Kosta Gavras ovogodišnji su laureati nagrade “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U znak sećanja na velikana domaćeg glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od smrti, FEST je najavio i retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik ima centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala.