TRAGANJE ZA VEROM U GALERIJI SINGIDUNUM

Retrospektivna izložba Ivana Markovića pod naslovom „Traganje za verom – Arhitekta Stevan Mićić“ otvara se večeras, 6. oktobra u galeriji Singidunum. 

Ova izložba predstavlja svojevrsni istoriografski osvrt na graditeljski opus jednog od najproduktivnijih domaćih graditelja s kraja XX i početka XXI veka u Srbiji čija su dela tokom četiri decenije (1975-2015) neobuzdane stvaralačke energije obeležila različite stilske permutacije u domaćoj arhitekturi.

Osnovna koncepcija postavke opredeljena je na prezentaciju novijeg Mićićevog likovnog opusa tokom poslednje tri decenije umetnikovog stvaralaštva.

dav

Biće prikazano ukupno 43 crteža ugljem sa predstavama umetnikovim maštovitim vizijama, prirodnim ambijentima i sakralnim građevinama na Hilandaru ali i u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj i Italiji, a koji metodološki predstavljaju najznačajniji deo izložbene postavke.

Po Mićićev likovni opus analitički prikazuje mentalitet autora, njegovu neobuzdanu radoznalost, stalnu potragu za novim mogućnostima preoblikovanja stvarnosti i beskompromisno insistiranje na lepom.

Autor izložbe, dr Ivan R. Marković je redovan član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), redovan član Udruženja mladih istoričara arhitekture, istoriografa i arhitekata Srbije (DISTRIKT6) i redovan član Heraldičkog Kluba Beograd HEK.

Do danas je priredio osam samostalnih izložbi, objavio više radova i učestvovao na stručnim skupovima, a od 2019 je saradnik Srpske akademije nauka i umetnosti na projektu Srpska Enciklopedija.

dav