TRAŽIM POMILOVANJE. ZA DESANKU. SEBRA POEZIJE SRPSKE

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ 

Gospodine ministre, 

Vi koji ste sada u tehničkom mandatu, da se odmah razumemo: Nije ovo portal koji se politikom bavi. Ovo je mesto gde se bavimo lepom reči. Plemenitim stvarima. Umetnošću. Slikarstvom. Filmom. Muzikom. Pozorištem. Ovo je mesto gde se bavimo književnošću. I njenim, valjda najuvišenijim oblikom: poezijom. 

Gospodine ministre, Vi koji ste sada u tehničkom mandatu. Čujem, čitam, čudim se: Kažu da je “komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – njenu zbirku “Tražim pomilovanje”.”

Znate, gospodine ministre, Vi koji ste sada u tehničkom mandatu, ne razumem, eto i pored najbolje volje, kako će obrazovanje i vaspitanje naših srednjoškolaca da se unapredi ako iz obrazovnog programa izbrišete stihove žene koja je i danas simbol srpske poezije. 

Zamislite da iz engleskih udžbenika izbace Lorda Džordža Gordona Bajrona, ili Džefrija Čosera? 

Zamislite da iz nemačkih udžbenika izbace Hajnriha Hajnea ili Johana Volfganga Fon Getea? Iz austrijskih udžbenika da izbace Rajnera Mariju Rilkea? Nerudu iz čileanskih udžbenika? Remboa, Bodlera, Igoa, Prevera iz francuskih i Lorku iz španskih knjiga za srednjoškolce? Zamislite da se Indijci odreknu Rabindranata Tagore? Da se Rusi okrenu od Bloka, Puškina, Majakovskog, Jesenjina, Simonova?

Šta kažete, ministre, Vi koji ste sada u tehničkom mandatu? U pitanju su sve pesnici? A ne pesnikinje?

POTPIŠITE PETICIJU DA DESANKA MAKSIMOVIĆ 
OSTANE U UDŽBENICIMA ZA SREDNJU ŠKOLU

Dobro, ministre u tehničkom mandatu, zamislite da Rusi iz udžbenika izbace jednu Anu Ahmatovu (savremenicu Desankinu)? Zamislite da u Velikoj Britaniji učenicima izbrišu stvaranje Elizabete Baret Brauning ili Kristine Rozeti? Da li biste mogli da zamislite da se Nemci odreknu stihova Ingemar Bahman? Stihove Anais Nin niko ne pomišlja da izbaci iz francuskih udžbenika! Španci poštuju Karmen Konde Abeljan isto koliko i Lorku!

Šta ćemo sad, ministre u tehničkom mandatu?

Zašto se mi, Srbi, odričemo najveće među najvećim? Zašto se odričemo stihova žene koja je pisala mnogo bolje od 90 odsto poznatih pesnika? Žene od koje se i danas može mnogo naučiti?

Kako će to, ministre u tehničkom mandatu, jedan prosečan srpski srednjoškolac unaprediti svoje obrazovanje ako ostane uskraćen za jednu Desanku Maksimović? 

Tražim pomilovanje, ministre.

Pomilovanje za najvećeg sebra poezije srpske. Za damu sa šeširom. Za valjevsku najveću dušu. Za ženu koja je tražila pomilovanje za sve nas. Za ženu koja nam je ispričala krvavu bajku. Onu koja nam je objasnila da je sreća “lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da”. Tražim pomilovanje za džina srpske poezije. 

Bez obzira da li Vi ostanete na tom mestu, ili Vas zameni neko drugi.

Desanka mora da ostane tu gde joj je mesto. U istoriji. I u udžbenicima. Zauvek. Takva veličina se ne briše. Nikad.