U DECEMBRU ZAVRŠNI KONCERTI PROJEKTA “EVROPA U GOSTIMA”

Početkom decembra održaće se koncerti ansambla CIRCLE (Krug), čime se zatvara ovogodišnje izdanje serije koncerata “Evropa u gostima 2021”.

Posle dosadašnjih pet koncerata, u Beogradu, Novom Sadu, i gostovanja u Poljskoj, projekat “Evropa u gostima 2021” dovodi izuzetne umetnike iz zemlje i inostranstva u Kragujevac (03.12) i Gornji Milanovac (01.12). 

Na oba koncerta nastupiće ansambl CIRCLE, a u različitim sastavima publici će predstaviti dva programa. 

Koncert pod nazivom „Mocart, Betoven i njihovi rivali“ održaće se 1. decembra u 19.30 u Modernoj galeriji Kulturnog centra Gornji Milanovac,  na programu će biti dela: Mocarta, Salijerija,  Betovena i Humela za trio i kvartet sa oboom. 

Koncert u Kragujevcu održaće se 3. decembra u 19.00 u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije pod nazivom „CIRCLE 3,4,5“ sa delima romantičnog repertoara, kao i delima savremene srpske muzike za trio, kvartet i kvintet sa klavirom. Na programu su dela Šuberta, Šumana, Milane Stojadinović Milić i Isidore Žebeljan.

 

Članovi ansambla CIRCLE su domaći i inostrani umetnici, među kojima su: Katarina Aleksić, koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije; Pedro Andrade (Portugalija/ Belgija) violinista i dirigent; Tomaš Pokšivinjski (Poljska), violončelista, profesor baroknog čela na Akademijama muzike u Varšavi i Katovicama; Ivana Dakić, solo oboistkinja Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije; Marina Popović, violistkinja Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije;  Bojana Dimković, pijanistkinja, profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu i  Aleksandar Ružičić, flautista, profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Gostujući umetnici iz Evrope aktivni su prvenstveno kao muzičari, ali svoje znanje i umetničke ideje prenose ne samo kolegama izvođačima i publici na koncertima već i mladima kroz neposredni pedagoški rad i edukativni aspekt projekta:

Pedro Andrade je jedan od najistaknutijih portugalskih violinista i dirigenata svoje generacije. Nastupao je kao solista i kamerni muzičar širom Evrope, a dirigovao orkestrima u Nemačkoj i Portugaliji. Od 2006. predstavlja Portugaliju u „ Association of Melody among Civilizations“ pri UNESKO-u u Parizu. U Beogradu će  takođe održati i jednodnevni masterklas violine u saradnji sa Udruženjem gudačkih pedagoga Srbije / ESTA Srbija. Tokom boravka u Srbiji održaće i masterklas za studente violine i kamerne muzike.

Tomaš Pokšivinjski je poljski violončelista svestranih interesovanja. Prvenstveno fokusiran na istorijsku praksu izvođenja na baroknom čelu, ali ostvaren i  kao inženjer zvuka, producent, aranžer i improvizacioni umetnik. Dugogodišnji je umetnički direktor festivala Strefa Ciszy u Varšavi, kao i potpredsednik fondacije koja organizuje najsavremenije projekte muzičkog obrazovanja u Poljskoj. Kao solo čelista nastupa u priznatim međunarodnim ansamblima što su Orkiestra Historyczna, Holland Baroque, Arte dei Suonatori, Academy of Ancient Music, La Nuova Musica…

Ansambl CIRCLE osnovan je u vreme zatvaranja i restriktivnih mera usled pandemije, u jesen 2020, za potrebe projekta „Evropa u gostima“. Sastav ansambla nije stalan, već predstavlja „krug“ umetnika okupljenih oko ideje violinistkinje Katarine Aleksić, koncertmajstora Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i umetničkog vođe projekta Evropa u gostima.

„Želimo da držimo korak sa vremenom, da zajedničkim snagama odgovorimo na izazove, i da se, kao umetnici, iskreno borimo za umetnost, uz podršku institucija i kompanija koje shvataju značaj i vrednost kulturnog i oplemenjenog čoveka u savremenom društvu, kao i značaj očuvanja srpske i evropske kulture“, izjavila je Katarina Aleksić, umetnički vođa projekta.

Fotografije Kristina Karaičić