U PODGORICI OTVOREN PRVI PROFESIONALNI BALETSKI STUDIO

Osam igračica položilo je prvu audiciju za članice Baletskog studija koji će delovati u okviru Muzičkog centra Crne Gore.  Audicija pod budnim okom direktorke baletske škole Lujo Davičo Ive Bojković Petković održana je u Podgorici 23. decembra.

Članovi komisije su bili i Aleksandar Ilić koreograf i direktor Kulturnog centra Beograda, Isidora Damjanović poslovna direktorka MCCG, dr Jelena Jovanović Nikolić rukovodilac službe marketinga i komunikacija u MCCG i Manja Pavićević profesorka u Umjetničkoj školi za muziku i balet Vasa Pavić.

Audicija bila koncipirana na način tako što je u prvom delu održan baletski čas gde su članovi komisije imali priliku da vide predispozicije kandidatkinja, ocene njihovu sceničnost, muzikalnost i pamćenje vežbi, dok je u drugom delu ocenjivan slobodniji izraz u okviru improvizacije savremene igre.

“Kada se uspostavlja i započinje rad novog plesnog ansambla, uvek se odstupa od jedinstvenog sistema ocenjivanja. Potrebno je pronaći ujednačenost i ravnotežu, što je važno za jedan ansambl, da vidimo kako funkcioniše zajedno, da vidimo energiju koja se stvara između devojaka koje su na audiciji”, izjavio je poznati srpski baletski umetnik Aleksandar Ilić.

Kako je najavljeno iz MCCG dugo se čekalo na stvaranje profesionalnog baletskog ansambla u Crnoj Gori, a sada konačno diplomirane balerine i baletski igrači imaju priliku da se razvijaju i rade u svojoj profesiji.

Prva premijera biće izvedena 29. aprila 2022. godine na Svetski dan igre, saopštili su organizatori.