UMETNIČKA NAGRADA GENERACIJE BUDUĆNOSTI – PRIJAVE DO 20. MAJA!

Umetnički centar Pinčuk iz Kijeva (Ukrajina) najavio je šesti konkurs za Umetničku nagradu generacije budućnosti! 

Konkurs koji je osnovala Fondacija ukrajinskog milijardera Viktora Pinčuka 2009, održava se svake druge godine. Za cilj ima da otkrije, oda priznanje i da dugoročnu finansijsku podršku budućoj generaciji umetnika.

Svi umetnici mlađi od 35 godina, iz celog sveta – bez obzira na zemlju porekla ili zemlju življenja i rada mogu da učestvuju u ovom konkursu, bez obzira na to kojom se umetnošću bave!

Odluku o tome koji umetnici će dospeti u najuži izbor od 20 lica, donosi veoma ugledni međunarodni selekcioni komitet. Umetnici koji uđu u najuži izbor biće angažovani da za novčanu nadoknadu kreiraju nove radove, koji će biti izloženi u Umetničkom centru Pinčuk u Kijevu, kao i na Venecijanskom bijenalu.

Laureat glavne nagrade dobija iznos od 100.000 američkih dolara koji se sastoji od dva dela: 60.000 dolara se isplaćuje u novcu, dok se 40.000 dolara ulaže u umetnikov dalji rad. Još 20.000 dolara deli se između slabije plasiranih umetnika, kojih, prema diskrecionoj odluci žirija, može biti do pet. Ta nagrada se ulaže u razvoj njihovog umetničkog rada.

Do sada je kroz nagradni fond finansiran rad više od 100 umetnika koji su izlagali u centru Pinčuk u Kijevu i na Venecijanskom bijenalu.

Umetnička nagrada generacije budućnosti je opštepriznata kao nagrada koja predstavlja odskočnu dasku za izrazite talente. Lynette Yiadom-Boakye je 2012 osvojila nagradu, nakon čega se našla u najužem izboru za Tarnerovu nagradu, da bi potom imala izrazito uspešnu autorsku izložbu u Galeriji Serpentine 2015. godine.

Osvajač prvog izdanja Nagrade, Cinthia Marcelle, predstavljala je Brazil na 57. Međunarodnoj umetničkoj izložbi 2017. a Dineo Seše Bopape, laureat nagrade 2017. predstavljao je Južnoafričku Republiku na 58. Međunarodnoj umetničkoj izložbi 2019.

Klikom na ovaj link možete se prijaviti da učestvujete u konkursu za Umetničku nagradu generacije budućnosti! Prijave su otvorene do 20. maja ove godine!