UMRO JE MAKS FON SIDOU – ISUS I ĐAVO, NEGATIVAC I EGZORCISTA

Maks fon Sidou, glumac koji je mnogima ostao u sećanju zbog uloge prokletog sveštenika u filmu Egzorcist umro je u Francuskoj – baš na Dan žena!

Ovu informaciju je tamošnjem Paris Matchu potvrdila je juče njegova supruga, filmska producentkinja Ketrin Brele:

“Slomljenog srca, uz neizmernu bol i neprebolnu tugu moram da potvrdim da nas je 8. marta u Parizu zauvek napustio Maks fon Sidou”, navodi se u saopštenju koji je dostavljen ovom francuskom mediju.

Karl Adolf fon Sidou rođen je iz braka nastavnice i Marie Margarete i profesora Karla Vilhelma fon Sidoua, barona nemačkog porekla.

Glumac koji je u istoriji filmske umetnosti ostao zapamćen po saradnji sa Ingmarom Bergmanom, je poreklom Šveđanin (rodio se 10. aprila 1929 u Lundu, Švedska). Obrazovao se u Katedralnoj školi i Kraljevskoj pozorišnoj akademiji u Stokholmu.

Sa slavnim Bergmanom upoznao se 1955, a dve godine kasnije upisao je sebe među besmrtne, tumačeći Antonija Bloka u Bergmanovom Sedmom pečatu.

Svetsku slavu stekao je ulogom sveštenika u Egzorcistu Vilijama Fridkina, iako mnogi tvrde da je slavu u svetu stekao ulogom Isusa Hrista u Najvećoj priči ikada ispričanoj Džordža Stivena.

Velikan sedme umetnosti igrao je u više od 50 filmskih ostvarenja, ali u svojoj biografiji imao je i nekoliko više nego zanimljivih detalja:

Odbio je ulogu Dr No u prvom filmu o Džejmsu Bondu, ali se zato pojavio kao mega-negativac u kasnijem ostvarenju o agentu 007 – Nikad ne reci nikad).

Još jednom je igrao glavnog negativca – ponovo u akcionom filmu: Suvišni izveštaj sa Tomom Kruzom.

Jedan je od retkih glumaca koji je u svojoj karijeri igrao Boga (Najveća priča…) i Đavola (Needful Things).

Igrao je u 13 filmova Ingmara Bergmana. I pored velike saradnje, nikada nije nominovan za Oskara zahvaljujući njegovim filmovima, već zahvaljujući filmu Pele osvajač (Pelle the Conqueror) Bilija Augusta.

 

Ljubitelji naučne fantastike pamte ga (osim po ulozi u filmu Suvišni izveštaj) i po ulogama negativca – Minga u filmskoj verziji priče o strip-junaku Flašu Gordonu (upamćenom po originalnoj muzici grupe Queen) i po ulozi u franšizi Star Wars u kojoj je, u Buđenju sile igrao Kajlo Ren Lor Sen Teka).

Obožavan je bio i u filmu Vudija Alena – Hana i njene sestre.

Pred kraj svoje karijere igrao je i u verovatno najpoznatijoj seriji svih vremena – Igri prestola:

Dao je najbolju ocenu značaja glume u Holivudu i (verovatno) ostatku sveta:

“Kod kuće (u Švedskoj), glumačka profesija vam ne daje previše reputacije, dok je glumac ili zvezda u holivdskim filmovima nešto veoma važno u očima Amerikanaca. Međutim, kasnije sam shvatio da kao glumac u Švedskoj imate luksuz da budete deo umetničkog projekta koji bi mogao da bude propast i da to opravdate i nastavite s karijerom. U Holivudu, s druge strane, ako ne uspete, vi ste niko i ništa. Postanete samo ime na parčetu papira. Dobri ste ili loši samo onoliko koliko je vaš poslednji film finansijski bio dobar ili loš”.

PRIREDIO: Z. Vulović