UMRO PITER BOGDANOVIČ

Američki mediji potvrdili su da je svetska kinematografija ostala bez još jednog velikana: Pitera Bogdanoviča. Scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma srpskog porekla ostao je upamćen po filmovima „Poslednja bioskopska predstava“ iz 1971. kao i “Mesec od papira” iz 1973. godine.

U njegovoj filmografiji izdvajaju se još i “Što te tata pušta samu?” (1972), “Bioskop za groš” (1976), “Dejzi Miler” (1974), “Maska” (1985), “Dan kada su se svi smejali” (1981) i “Zaljubljeni porotnik” (1988).

Prošle godine je, na jubilarnom izdanju Festa uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, njeno najveće priznanje, koje je ustanovljeno 1995. godine povodom stogodišnjice filma.

Bogdanovič je bio pripadnik talasa reditelja “novi Holivud”, kojem su pripadali i velikani sedme umetnosti Skorseze, Spilberg, Altman, Alen, Fridkin, De Palma i Kopola.

Nakon filma “Poslednja bioskopska predstava”, kritika ga je nazvala “novim Velsom” i “vunderkindom”, a bio je nominovan za Oskara u osam nominacija – dobio je dva Oskara za najbolje epizodne uloge.

Bogdanovič je potom ponovo doživeo uspeh filmom “Što te tata pušta samu?” (1972), romantičnom farsom s Barbrom Strajsend i Rajanom O’Nilom, snimljenom u stilu komedije 30-ih, kao i filmom “Mesec od hartije”, koje slavi kritika, ali su postigli i veliki uspeh na blagajnama.

Usledilo je više uspešnih naslova – Dejzi Miler, Sent Džek: javna kuća u Singapuru, Dan kad su se svi smejali, Maska.

U međuvremenu, napustio je suprugu Poli Plat i njihove dve kćerke, venčao mladu zvezdu svog filma Sibil Šepard, a potom započeo i novu romantičnu vezu sa dvadesetak godina mlađom starletom i Plejbojevom zečicom Doroti Straten, koju je ubio ljubomorni muž za vreme snimanja filma “Dan kada su se svi smejali” (1981). Amerika je bila skandalizovana, a duhovi su još više uzbunjeni kada je Bogdanovič venčao njenu mlađu sestru B.P. Straten. Iako je u sledeće tri decenije usledilo još desetak filmova, Bogdanovič je postao nepoželjno ime za producente, pa se ponovo vratio glumi i pisanju o filmu. U međuvremenu je i dva puta bankrotirao, navodi nova.rs portal.

Bogdanovič je 2002. godine ponovo osvojio kritiku i publiku filmom “The Cat’s Meow”, a dve godine kasnije na televiziji su prikazani specijal “The Mystery of Natalie Wood” i dokumentarna drama “Hustle”.

Autor je više knjiga o filmu i filmskom stvaralaštvu, a pojavio se i kao glumac u mnogim filmovima i TV serijama. Poznat je po ulozi psihijatra iz kultne TV serije “Sopranovi”.

Svetska federacija filmskih arhiva (FIAF) dodelila je Bogdanoviču 2007. godine nagradu za životno delo, svrstavajući ga rame uz rame sa velikanima kao što su Bergman ili Oliveira.

IZVOR: nova.rs