UPRKOS SVEMU: FESTIVAL AUTORSKOG FILMA, 26. PUT

Premijerom iranskog filma “Zlo ne postoji” koje potpisuje reditelj Muhamed Rasulof, 27. novembra u 15 časova u Kombank dvorani, počinje Festival autorskog filma.

Umesto predviđenih sedam dana, ovogodišnje, 26. izdanje Festivala trajaće sve do 16. decembra, a osim u Kombank dvorani (nekadašnjem Domu sindikata), projekcije će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, UK „Stari Grad“ i bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina.

„Pokušali smo da ovim produženjem Festivala zaista napravimo jednu proslavu umetnosti i filma. U ovim teškim vremenima umetnost predstavlja duhovnu hranu koja nam je prekopotrebna“, izjavio je Srdan Golubović, predsednik Festivala autorskog filma.

U skladu sa razvojem epidemiološke situacije i bezbednosnih mera koje su stupile na snagu, radno vreme bioskopskih dvorana biće do 18 časova.

„Umesto nedelju dana, uspeli smo praktično da napravimo mesec autorskog filma i veoma smo zadovoljni što će se Festival održati i uživo. Želja nam je da publika ima priliku da vidi filmove i da, ustvari, u tih 20 dana pronađe vreme da pogleda ono što ih zanima.“

Program Festivala za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu faf.rs , kao i na društvenim mrežama Festivala, dok će se sledeće nedelje objaviti nove satnice za projekcije nakon 4. decembra, a druge nedelje Festivala satnice za poslednju. Karte za sve projekcije su u prodaji i mogu se kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana.

„Program će se objavljivati sukcesivno, kako bi Festival bio spreman na moguće promene i bezbednosne mere“, izjavila je direkcija Festivala.

Pored redovnog programa u bioskopskim dvoranama, publika će imati mogućnost da neke od naslova sa Festivala pogleda i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net čiji se program takođe nalazi na zvaničnom sajtu.

Na konferenciji govorila je i Katrin Fodri, ateše za kulturu Francuskog Instituta, koja je najavila industry program „Randez Vous“ . Aktivnosti ovog programa biće održane u potpunosti onlajn, jer gosti nisu u mogućnosti da dođu zbog epidemiološke situacije.

„Ovo je peta, i najbolja, godina saradnje sa Festivalom autorskog filma povodom očuvanja francusko-srpskih filmskih susreta. Zahvaljujemo se Festivalu na naporu koji su uložili da filmove „održe živima“ time što će ih prikazati u bioskopskim salama“, izjavila je Katrin.