VANJA BULIĆ I ALEKSANDAR ĐUKANOVIĆ OBJAVILI SVOJE PRIČE ZA LIBERLAND

Ako se ono što dolazi posmatra kroz prizmu aktuelnih događanja u srpskom izdavaštvu, onda ova godina zaista obećava. Dva ozbiljna, poznata autora, jedan “alternativni” (ako se tako može govoriti) a drugi “mainstream” objavili su svoje priče za Liberland.

Najpre je u samom finišu prošle godine Aleksandar Đukanović, autor romana “Mamonov ključ” i “Ostrvo mrtvih”, kao i kultne zbirke priča “Hladna površina” – objavio svoju novu knjigu priča “Zemlja”, koju smo svojevremeno najavili baš na ovom portalu, a tekst naše stalne autorke Svetlane Fucić našao se i u samoj zbirci priča kao recenzija.

Prema rečima recenzentkinje Violete Ivković, “ono što kod Aleksandra Đukanovića nije upitno, jeste osobenost njegovih priča da se prelivaju i kipte, a opet vešto izmiču suvišnom. Protkati narativ simolikom, uz to u visokom registru ostati dosledan i veran pripovedačkom fonu, veština je majstora”.

Potom je juče iz štampe izašla zbirka priča Vanje Bulića “Rupe u glavi”. 

Autor Laguninih bestselera, romana koji su prodavani u rekordnim tiražima, kao što su Simeonov pečat, Dosije Bogorodica, Dušanova kletva, Teodorin prsten i Savin osvetnik, ovaj put se predstavio kao humorista i satiričar.

Bez obzira na njegovu urođenu sklonost ka humoru koja se kroz njegova poslednja dela filigranski precizno provlači, knjiga “Rupe u glavi”, koju je ilustrovao jedan od deset najboljih karikaturista sa ovih prostora, Špiro Radulović, je nešto sasvim neočekivano.

Radivoje Lale Bojičić, jedan od recenzenata ovog zaista uzbudljivog izdanja Liberlanda napisao je “ko pročita ove Vanjine priče, smejaće se, ali to što bude pročitao – uopšte nije za zezanje”. 

Iako je velika većina književne publike navikla na Vanju kao na autora trilera, iako ga svi pamte kao koscenaristu kultnog filma Srđana Dragojevića “Lepa sela lepo gore”, slobodno se može reći da je zbirka “Rupe u glavi” jedan ozbiljan šamar koji autor udara čitavom društvu uz osmeh. 

Ako želite da ovu godinu počnete kvalitetnim knjigama, iskreno vam preporučujemo da sebi pribavite jedno od pomenutih izdanja Liberlanda.

“Zemlja” je knjiga kom je autor nadmašio samog sebe. 

“Rupe u glavi” ćete pamtiti po smehu. I gorčini koja se pojavljuje sledećeg jutra. Gorčini koja ostaje u ustima. 

Čitajte knjige Liberlanda. Dobre su.