VEČERAS ZATVARANJE FESTA

Muzičko-scenskim performansom koji će pred publikom Sava centra izvesti proslavljeni Džon Malkovič, večeras će biti zatvoreno 48. izdanje FESTa.

Malkoviču će na svečanom zatvaranju biti uručena nagrada “Beogradski pobednik“ kada će izvesti performans  “Muzički kritičar“ koji je osmislio Aleksej Igudesman.

Šuman je umislio da je “kompozitor”, a Brams je “netalentovani kreten”. A Klod Debisi je jednostavno ružan.

Aleksej Igudesman stvorio je zloban miks najokrutnijih muzičkih kritika u poslednjih nekoliko vekova, napisanih o nekim od najboljih muzičkih dela u istoriji.

Opremljen neosnovanim potpurijem muzičkih uvreda, Džon Malkovič se nalazi u ulozi zloćudnog kritičara koji veruje da je muzika Betovena, Šopena, Prokofijeva i sličnih genija dosadna i obična.

Aleksej Igudesman, Hyung-ki Joo i drugi veliki muzičari veruju suprotno i uzvraćaju udarac. Veliko finale je “Mučenje Malkoviča”, užasna kritika Malkoviča lično, koju je Igudesman uskladio sa muzikom na jedinstveno sarkastičan način.

Performans čini muzika Baha, Mocarta, Betovena, Šopena, Bramsa, Šumana, Debisija, Prokofijeva, Izaja, Kančelija, Pjacole i Igudesmana.

Beogradskog pobednika je na otvaranju Festa dobila legenda našeg glumišta Mira Banjac, dok je Kosti Gavrasu, proslavljenom velikanu grčke, ali i svetske kinematografije nagrada dodeljena sinoć:

“Nadam se samo da mi ova nagrada nije dodeljena uz poruku ‘dosta si snimao filmove’, hvala vam”, rekao je Gavrasu primajući nagradu.

Večeras će biti proglašeni i pobednici ovogodišnjeg FESTa, koji je po prvi put imao takmičarski program.