VIM VANDEKEJBUS STIŽE NA OVOGODIŠNJI BITEF

Ovogodišnje dvostruko (54 i 55) izdanje Bitef festivala održaće se u Beogradu od 13. do 25. septembra, uz učešće predstava vodećih svetskih reditelja i koreografa iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

Među poznatim autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa su Tomas Ostermajer, Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić i drugi.

Jedna od najvećih zvezda festivala je čuveni belgijski koreograf Vim Vandekejbus, osnivač plesne kompanije Ultima vez iz Brisela, koja postoji već trideset pet godina.

Predstava Pozvani trupe Ultima vez Foto: Danny Willems

Rad ove kompanije je još uvek u svežem sećanju beogradske publike, i to, po izvođenju imerzivne predstave Pozvani (koreografija Sepe Bajens) koja je izvedena na zatvaranju 53. Bitefa 2019. godine.

Sam Vandekejbus je više puta gostovao na Bitefu. Njegove koreografije 7 za tajnu koja će ostati tajna Uvek iste laži  su sa velikim uspehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina prošlog veka i dobijale Grand Prix „Mira Trailović“.

Ovoga puta, njegova predstava Tragovi će svečano otvoriti Bitef festival, 15. septembra na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Radi se o novom projektu, usko povezanom sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni.  Predstava Tragovi je energična, duhovita  i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom „osvete prirode“.

Predstava Tragovi, Vim Vandekejbus, Foto: Danny Willems

Vim Vandekejbus će, kao veliki prijatelj Bitefa, doputovati u Beograd i lično prisustvovati izvođenju koreografije Tragovi.

On će, u organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples održati i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije, o čemu će javnost blagovremeno biti detaljnije informisana.

Takođe, Vandekejbus će biti i jedan od učesnika velike međunarodne konferencije na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat koja će se realizovati u okviru pratećeg programa festivala. Vandekejbus će govoriti na plenarnom panelu konferencije na kome će nastupati italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat i drugi.