VLADIMIR RACKOVIĆ (BELGRADE DIXIELAND ORCHESTRA) SNIMIO OMAŽ J.J. CALEU

Osnivač i spiritus movens Belgrade Dixieland Orchestra, Vladimir Racković, posle tri godine rada, objavio je solo projekat posvećen legendi bluza, J. J. Cale-u.

“Verovatno nema gitariste na ovoj planeti na koga J. J. Cale nije uticao svojim pristupom ovom instrumentu i muzikom koju je svirao. Veličine poput Claptona ili Knopflera samo su vrh ledenog brega svih nas ostalih koji smo doživotno zahvalni za postojanje ove istinske umetničke gromade”, rekao je uvek raspoloženi Vlada.

SPOT ZA PESMU GIBSON 355

“J. J. Cale nas je napustio 2013 ali je zanimljivo da do danas niko na prostoru Ex YU nije napravio nikakav diskografski omaž “čoveku od koga smo svi učili”. Zato je CD koji sam snimio samo delimično ispravljanje ove male nepravde. Sastoji se od pet originalnih, ali prepevanih Caleovih kompozicija, kao i tri moje pesme, inspirisane njegovim delom”, dodaje lider Belgrade Dixieland Orchestra.

Album “Posle ponoći”, koji je izdat samostalno i uskoro će moći da se kupi i u prodavnicama specijalizovanim za prodaju nosača zvuka, sniman je i izmiksovan u Odiseja Recording studiju u Beogradu.

Pored Rackovića, koji je bio zadužen za gitare , klavijature i programing, na albumu su učestvovali i mnogi drugi studijski muzičari: Jovan Lole Savić je pevao i svirao usnu harmoniku. Maxim Kochetov – alt saksofon, a Dimitrije Vasiljević – piano.

Gosti u pojedinim pesmama bili su i basisti Nikola Marković i Ivan Maksimović, kao i gitarista Toni Matijević.

Kao gost na albumu pojavio se i direktor muzičke škole Mokranjac u Čačku – Jovan Tošić koji je svirao klavijature, a na albumu su svirali još i legendarni Pera Joe na usnoj harmonici i Miloš Milosavljević na bubnjevima. Prateće vokale na albumu pevala je Aleksandra Bijelić Aksentijević.