VLADUŠIĆ DOBIO NAGRADU MATICE SRPSKE ZA NAJBOLJI ROMAN U 2021.

Nagrada Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za najbolji roman 2021. godine pripala je romanu „Omama“ Slobodana Vladušića jednoglasnom odlukom žirija.

„Vladušić je romanom ’Omama’ odao počast životu i delu Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom“, navodi se u odluci žirija.

Članovi žirija Aleksandar Jovanović, Nebojša Lazić, Jelena Marićević Balać, Goran Radonjić i Mladen Šukalo ocenili su da je Vladušić stvorio „tamnu i duboku sliku modernog vremena, sa Berlinom tridesetih godina, u kojem se kao u žiži ukrštaju pojedinačne i kolektivne sudbine i naslućuje zlokobno vreme koje nam dolazi iz prošlosti i budućnosti.

U složenom pripovedačkom postupku, izgrađenom na veoma dobrom poznavanju istorijske i kulturne građe, ostvaruje se autentičan romaneskni svet, pomeren i realan u isti mah“, navodi se u odluci.

Istorijski triler „Omama“ delo je zasnovano na proučavanju građe o životu i delu Miloša Crnjanskog, ali su sam zaplet kao i glavni junak i pripovedač Miloš Verulović plod piščeve mašte.

Nagrada „Beskrajni plavi krug“, citat iz romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog, za Slobodana Vladušića nije obična nagrada.

„Crnjanski je u mom životu praktično sinonim za književnost, srpsku književnost, koju pišem i koju proučavam, pa ovu nagradu doživljavam kao simboličku rekapitulaciju mog dosadašnjeg rada. Imam utisak kao da se sa ’Beskrajnim plavim krugom’ nešto u mom opusu završilo i da sada treba početi pisati sve iz početka. Nadam se da će biti snage za tako nešto.“, istakao je Vladušić.

Vladušiću će nagrada biti uručena 30. novembra u Matici srpskoj u okviru manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“.