ZARONITE U SVET MARIJE BOLJEVIĆ

Svi ljubitelji savremenog srpskog slikarstva u prilici su da do 19. novembra u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj ulici 12 pogledaju izložbu “Na putu ka novoj subjektivnosti” Marije Boljević. 

Radovi mlade buduće doktorantkinje Fakulteta za primenjenu umetnost Marije Boljević izloženi na njenoj drugoj samostalnoj izložbi u Maloj galeriji ULUPUDS-a potvrđuju uzorno školovanje.

Ona se sa lakoćom prihvata bilo kog motiva, njeni potezi su snažni i dosežu goto- vo dramatičnu atmosferu, otkriva raskoš klasičnih tematskih krugova. Slika predele, mrtvu prirodu, cveće… Zalazi u polje iluzija i snova, odaje poštovanje uzorima moderne, pre svih priklanja se estetitici Pola Sezana. Ostavlja tok tananih, gotovo zagonetnih zapisa slikarskom četkicom.

 

Koloristički slojevi su joj sažeti, osvetljenje diskretno čime doprinosi intimističkoj atmosferi na svojim platnima.

Vodeći se tvrdnjom Dejvida Hoknija da „perspektiva ograničava slobodno kretanje u likovnom prostoru“ ona je podređuje drugim likovnim elementima.

Gogenovski šarmantno ona slika iz sećanja kako bi ono podsvesno istisnulo suvišne detalje koji narušavaju iskonski karakter subjekta.

U svakoj slici priziva određenu atmosferu i ambijent koje je posedovalo određeno intimno sećanje i ukršta ih sa promenljivim utiscima determinisanim vremenom i prostorom u kojima se nalazi za vreme slikarskog procesa.

Motiv slika slikanih „devant la chose“ (ispred stvari, op. red.) jesu elementi mrtve prirode, ali su crtež i boja po- dređeni uspostavljanju harmoničnog odnosa likovnih elemenata umesto realističnog prikazivanja subjekata.

Na slikama naslikanim „en la reprenant dans l’imagination“ (vraćajući se u maštu, op.red.) Marija Boljević ostvaruje svoju početnu nameru da likovnim jezikom uspešno prizove određenu atmosferu i ambijent utisnut u sećanje, i u isto vreme dozvoljava pamćenju da odbaci suvišne detalje.

Na pojedinim slikama ona odstupa od primene identičnog kolorita i time nagoveštava neki novi likovni eksperiment u bliskoj budućnosti svoje karijere koja tek počinje i likovnih istraživanja koja joj predstoje.

Slikarstvo Marije Boljević je po meri čoveka. Na svojim slikama ona predočava svoje veliko zanatsko majstorstvo, ali i dileme svoje po mnogo čemu osobene umetničke ličnosti, navodi, navodi Ana Marija Simonović. Po prirodi tiha i skromna, ne naginje senzacijama i izletima u nepoznato, avanturama i rizicima zarad uspeha po svaku cenu.