ZAVRŠENO ČETVRTO IZDANJE FILMSKOG FESTIVALA RAVNO SELO

Međunarodni festial debitantskog filma Ravno Selo zatvoren je ceremonijom progašenja pobednika.  Stručni žiri u sastavu Svetozar Cvetković Cvele, Staša Koprivica i Vuk Ršumović dodelili su glavne nagrade za najboljeg reditelja debitanta i najbolji film festivala.

Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta festivala po izboru stručnog žirija osvojila je mađarska rediteljka Lili Horvat za film “Priprema za zajednički život na neodređeno vreme” uz novčanu nagradu u iznosu od 1.000EUR. 

Zlatni klip za najboljI film po izboru stručnog žirija u iznosu od  1.500 evra dobio je film “Lihvar” reditelja Nemanje Ćeranića.

“Film “Lihvar”, po scenariju Strahinje Madžarevića, a u režiji Nemanje Ćeranića, je promišljeno i precizno napisan, mudro i inovativno režiran, hrabro odigran spojivši pritom često nespojivo – glumu naturščika i profesionalnih glumaca na neprimetan, a za film dragocen način. Uprkos veoma skromnim produkcijskim mogućnostima, “Lihvar” nam smelo pruža slojevitu idejnu raskoš, i to u žanru atipičnom za srpsku kinematografiju. Ovaj film nije najbolji samo na ovom festivalu, u srbiji, on je sasvim sigurno bolji i od mnogih u svetu, što će nam vreme i pokazati”, navodi se u obrazloženju žirija.  

Zlatni klip za najbolji debitantski film na osnovu glasanja žirija publike u sastavu Maja Maraš, predsednica Organizacionog odbora Ravnog Sela, Tijana Aleksić, zamenica Predsednika Opštine Vrbas i Marija Bognar, bibliotekarka dobio je film “Jedini izlaz”.

“Ovo je film koji donosi mnogo uzbuđenja, ali i mnogo pitanja. Prateći misteriju jednog nerazrešenog zločina i patnju kroz koju glavna junakinja mora da prođe da bi tu misteriju rešila, mi kao publika prinuđeni smo da razmislimo i o mnogim problemima društva u kom živimo, pritom sve vreme uživajući u jedinstvenoj igri naših sjajnih glumaca i uzbudljivim obrtima. Ovo je film koji se gleda bez daha, pa nismo imali nikakvu dilemu kome sleduje naša nagrada.”

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film  dodeljen je Maji Novaković za film “ A sad se spušta veče”, kojoj je ovo 41. nagrada za ostvarenje: 

“Kada pogledate film, u kome glavna junakinja razgovara sa prirodom, tada ostanete bez reči i prepustite se živopisnim slikama koje svedoče o neraskidivoj vezi čoveka sa prirodom.  Prikazujući svakodnevicu svojih baka, koje žive izolovano u brdima istočne bosne, rediteljka nam poetikom minimalizma, koristeći sjajne metafore, ukazuje na prolaznost života. Sve je pojednostavljeno, baš kao i životi junakinja. pojednostavljeno, ali ne površno. naprotiv, ovo je duboko promišljen, unapred precizno osmišljen film  koji nas emotivno dotiče i pokreće na razmišljanje”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Specijalnu nagradu u kategoriji “Kratkih 100 minuta” dobio je poljski film “Tell me more” Martine Pesiko, dok je plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film dodeljena filmu “Sve je dobro” Ružice Anje Tadić. U studentskoj kategoriji  dodeljeno je i Specijalno priznanje filmu “Tišina” Batuhana Ibrahima. Dunja Lukić, Emilija Bojković i Mihajlo Nikolić, autori đačkog filma Nada dobili su poziv da budu gosti petog, jubilarnog izdanja festivala sledeće godine. 

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak gradnje novog Doma kulture i najavio: “Srećan sam što je uspešno završeno četvrto izdanje festivala. Sledeće godine imaćemo festival u ovom istom terminu i pod vedrim nebom i u novom Domu kulture. Hvala svima vama u Ravnom Selu zbog kojih smo napravili ovaj festival i saradnicima na organizaciji festivala.”

Kao film zatvaranja ovogodišnjeg festivala prikazan je upravo najbolji film po izboru publike “Jedini izlaz” reditelja Darka Nikolića.

FOTO: Vidoje Vujatović