ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA MUNJE: OPET

Nakon više od dve decenije, u Srbiji je konačno snimljen nastavak kultne komedije “Munje” Radivoja Raše Andrića. Ovu komediju je svojevremeno u bioskopima pogledalo 600.000 gledalaca.

Nova Anrićeva režija je u junu prošle godine dobila podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za sufinansiranje proizvodnje žanrovskih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom.

“Mnoge generacije su odrasle na ovoj Andrićevoj komediji koja se pojavila u pravom trenutku i donela jednu potpuno novu energiju u srpski film. Tragovi te energije su i dan-danas prisutni u našoj kinematografiji. Pošto na nastanku drugog dela radi ista ekipa koja nam je podarila prvi film, siguran sam da neću pogrešiti ako kažem da možemo da očekujemo još jedan kultni film. Znam koliko su autori dugo i pažljivo radili na ovom projetku, i siguran sam da on neće korespondirati samo sa starijim generacijama, nego i sa mladima koji u vreme prvih ‘Munja!’ još nisu bili rođeni. Već sledeće godine možemo da očekujemo veliku zabavu u bioskopima širom Srbije”, rekao je Gordan Matić, direktor FCS.

“Prve ‘Munje!’ nisam gledao od montaže, znači već 22 godine”, otkrio je reditelj i nastavio: “Nastavku pristupam kao potpuno novom filmu da se ne bih opterećivao onim što je bilo. Naravno, tu su poznati likovi, ali oni su se za ovih dvadeset godina malo promenili. U novom filmu je upleteno više žanrova. U prvom redu to je komedija, ali ima tu i nešto malo akcije, muzičkog filma, roud muvija, i ima nešto malo kritike društva – ne u prvom planu, zabava nam je primarna, ali u drugom planu postoji i taj angažovani sloj, što se od nastavka ‘Munja!’ i očekuje.” 

Radivoje Raša Andrić i ovog puta režira po scenariju Srđana Srđe Anđelića, a film snima direktor fotografije Dušan Joksimović. Kostimografkinja je Jelena Stefanović, a scenografkinja Nevena Mijušković. Producenti filma su Milko Josifov i Srđan Anđelić, izvršna producentkinja je Biljana Anđelić. Direktorka filma je Nataša Višić. Ovo ostvarenje nastaje pod okriljem producentskih kuća “Romario” i “Yodi Movie Craftsman”, a koproducent je TV Prva. Film je podržao Filmski centar Srbije.

Glumački ansambl predvodi udarna petorka iz prvih “Munja!”: Sergej TrifunovićBoris MilivojevićNikola ĐuričkoMaja Mandžuka i Milica Vujović. U ostalim ulogama gledaćemo Ivanu ZečevićMarka PavlovićaStojšu OljačićaVladu KovačevićaDragana Marinkovića MacuZlatiju Ocokoljić IvanovićBojana Veljovića

Srpska glumačka legenda Jelisaveta Seka Sablić u filmu glumu Smilju Torturu – razrednu Mareta, Popa i Gojka.

“Tumačim novi lik, ali ona već ima uspotavljen odnos sa likovima iz prvog dela”, objašnjava proslavljenja glumica u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije i dodaje: “Svi koji prate moj rad, znaju da sam poznata po strogim i odsečnim likovima, pravim pravcatim opasnicama. Već dugo ih glumim, što i ne čudi pošto imam tu potrebnu vrstu glumačke i privatne strogosti. Najviše od svega volim istinu, a pravdu bez strogosti nije lako isterati… Što se saradnja sa Rašom tiče, sve ide odlično; svi ga vole pa tako i ja. Atmosfera na snimanju je veoma dobra. Snimali smo neke posebno zahtevne scene i zadovoljna sam kako je sve ispalo. Iskreno mislim da će nove ‘Munje’ biti veoma zanimljiv film, veliki hit koji će privući mnogobrojne gledaoce u bioskop. Prvo zato što u njemu igraju majstori iz prethodnog filma, a i zato što su tu sada i novi likovi koji donose jednu novu dinamiku. Među tim likovima je i Smilja Torutra.”

U filmu jednu od važnih novih uloga tumači Marko Pavlović, mladi glumac koga je proed mnogih serija igrao i u filmu “Zaspanka za vojnike”. 

“U pitanju je prilično važna uloga. Sa svojim kolegama Stojšom Oljačićem i Ivanom Zečević glumim mlade hemičare koji se isprva baš neće dobro složiti sa Maretom i Popom. Jedna od važnih tema u ovom filmu je sukob generacija. Imao sam pet godina, kada su se ‘Munje’ pojavile, tako da sam ih gledao kasnije, kad sam malo porastao, i odmah zavoleo. Za mene je to kultni film. Prvi film Raše Andrića koji sam zavoleo jeste ‘Kad porastem biću Kengur’, pa preko njega stigao i do ‘Munja!’. Volim te filmove jer je u njima uverljivo prikazan Beograd i gradski život.”

Zlatija Ocokoljić Ivanović u “Munjama: Opet!” glumi Jelenu Jovanović, srednoškolsku drugaricu Mareta, Popa i Gojka, koja putuje na Beč kako bi tamo proslavila godišnjicu mature u Gojkovoj organizaciji. Bojan Veljović, član ansambla Kruševačkog pozorišta, u filmu glumi njenog supruga.

“Bojan i ja smo zajedno studirali glumu u Novom Sadu”, kaže glumica i dodaje: “Ali je ovo prvi puta da, na veliku obostranu radost, glumimio zajedno, i to bračni par Jovanović. Snimanje odlično prostiče. Lepo je zato što je u pitanju komedija i nastavak filma koji je ostavio veliki pečat na čitav niz generacija. Lepo je i zato što kada nekom kažete da snimate ‘Munje’ odmah dobijete jedan veliki osmeh od uha do uha. Veliko je zadovoljstvo biti deo jednog ovakvog projekta, a posebna je čast sarađivati sa jednom takvom glumačkom veličinom kao što je Seka Sablić, ženom koja je legenda srpske komedije. Biti sa njom u kadru je ostvarenje sna. Kompletna ekipa je izuzetno prijatna i nadam se da će publika uživati u ovom filmu barem onoliko koliko smo mi uživali dok smo ga stvarali.”

Bioskopska distribucija ove dugoočekivane komedije očekuje se tokom 2023. godine.