ZBOGOM ČIKA VLASTO

Otišao je najstariji srpski glumac. Čika Vlasta. Otišao je čovek za kog, koliko ja znam, nikada niko ni jednu jedinu ružnu reč nije rekao. Večito nasmejan, beskrajno vedar, neuništive energije.

Kada sam ga konačno, posle decenija gledanja na malom ekranu i velikom platnu i lično upoznao, bio sam verovatno ko-zna-koji-po-redu novinar sa zahtevom za intervju. Bilo je to posle premijere Male noćne muzike, filma Dejana Zečevića u kom je igrao ulogu baba Nate.

Nije on u tom filmu igrao veliku ulogu (ako posmatramo broj minuta, scena i replika), ali je već tada bio u ozbiljnim godinama, kada je potpuno normalno da uživa u penzionerskim danima. A bio je kao dečak.

Pohvalio je tada i rad sa mojom sestrom, koja je u tom filmu igrala glavnu žensku ulogu.

“Odlična je. I uvek nasmejana. Vidi se da voli glumu”, rekao mi je kroz osmeh za koji bih i tada dao sve što imam.

To koliko je hiljada puta Vlasta Velisavljević izašao na daske koje život znače teško da može da se izbroji. Za više od 70 godina bavljenja glumom odigrao je preko 350 uloga, a samo se u predstavi Buba u uhu poklonio publici više od 1.600 puta.

Dodajte tome i 47 uloga u filmovima, 61 ulogu u TV filmovima, 57 uloga u serijama… I nagrade… Zlatni ćuran za životno delo, Nušićeva nagrada za životno delo, nagrada u Nišu, godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Zlatna medalja za zasluge povodom Dana državnosti Republike Srbije…

Poslednju veliku ispovest u vidu intervjua dao je mom kolegi Aleksandru Đuričiću za Serbian Times Antonija Kovačevića. 

“Dani, idu, ali u mom slučaju i godine. Sve je bliži onaj dan. Gledam da ga eskiviram, ali izgleda da ne može. On je neminovan. Dani mi protiču u eskivaži. Eskivaža, znate, to je izbegavanje udaraca, recimo u boksu. Trenutno eskiviram ovu koronu i za sada uspešno bežim”, rekao je pre tek nešto više od mesec dana.

Nedostajaće. Bez obzira na njegove godine.