ZBOGOM VELIKANU SRPSKOG FILMA

Srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je danas u Parizu u 74. godini, prenose mediji i novinske agencije.

Paskaljević je trebalo večeras u Leskovcu da primi nagradu “Živojin Žika Pavlović” Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Zbog obaveza u Parizu planirao je da putem video snimka zahvali na priznanju.

Diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji.

Iza njega je veliki broj ostvarenja. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.