ZELENI OKTOBAR KONAČNO PROMOVISAN

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Šest meseci nakon objavljivanja književnog prvenca Petra Božovića (politikologa, a ne legendarnog glumca), roman Zeleni oktobar u izdanju Ammonite Books-a promovisan je u centru Beograda. 

Srećom po organizatore, otvoreni prostor u centru grada bio je dovoljno velik da primi one koji su želeli da prisustvuju promociji prvenca imenjaka slavnog dramskog autora.

“Moj dugogodišnji prijatelj Darko Bajić pozvao me i zamolio da pročitam rukopis njegovog dragog prijatelja, ne rekavši mi njegovo ime. Kada mi se autor predstavio, pomislio sam da me Petar zajedno sa Darkom zeza, jer sam svojevremeno napisao kratak roman o glumcu Petru Božović”, rekao je Vanja Bulić, recenzent i istakao da mu je žao što njegova izdavačka kuća Laguna nije imala više sluha za knjigu.

“Odavno nismo imali originalni pristup petom oktobru… Petar Božović piše lako i zavodljivi”, naglasio je poznati novinar i pojasnio da je Zeleni oktobar “sjajni literarni izlet”, kao i da je siguran da će knjiga biti čitana i prodavana.

Goran Stojičić, urednik i autor Ammonite Booksa, rekao je da je bio oduševljen činjenicom da je na samom rukopisu morao da napravi tek zanemarljiv broj intervencija:

“Jedna od njih je promena naziva romana i srećan sam što me je poslušao, mada vam neću otkriti kakva je bila prva verzija naslova”, zaključio je Stojičić i dodao da je naslovnu stranu radio Slavimir Stojanović Futro, naš proslavljeni dizajner.

“Moram vam reći da sam srećan što je Zeleni oktobar od dana kada je objavljen – u vreme vanrednog stanja – do danas, na vrlo vidljivom, jasno istaknutom mestu u svim knjižarama u Srbiji i da se dobro prodaje.”

Sam Petar Božović kaže da mu je najteži segment u pisanju bio ulazak u lik glavnog ženskog junaka.

Mistični napitak, oko kog se vrti radnja ovog neobičnog romana, koji leči osvešćene ljude dao je fantastični tvist celom delu.

“Ima jedna stvar koja je strašno važna”, rekao je Darko Bajić, filmski reditelj: “Kada sam pročitao Petrov roman shvatio sam da je napisao roman o režiranoj politici, čovek koji je shvatio da mora da osvoji svoje ostrvo, svoje mesto na koje može da pobegne. Petrov roman će, budite sigurni, osvojiti sve nas. Petar je majstor koji se igra sa mestima gde bi reditelji napravili rez”, zaključio je Bajić nazvavši kulturu “najvažnijom vakcinom protiv tegoba koje nas opterećuju”.