ZLATNO SRCE SARAJEVA ZA FILM MLADENA KOVAČEVIĆA

Film srpskog reditelja, Mladena Kovačevića, MERRY CHRISTMAS, YIWU, dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala.

Svoju svetsku premijeru, ovaj film je imao u januaru, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu namenjenom mladim evropskim rediteljima.

Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak.

Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Nakon svetske premijere, film je do sada prikazan na festivalima u Geteborgu, Stokholmu, HotDocs Toronto, Biografilm festivalu u Italiji, Sarajevo film festivalu i MakeDoxu. Svoju domaću premijeru, Merry Christmas, Yiwu će imati na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih u Beogradu.

Komunistički ideali su odavno izbledeli u kineskom gradu Jivu (Yiwu) , u kome se u preko 600 fabrika, Božić proizvodi za ceo svet.

Zahvaljujući visokim platama, fabrički radnici mogu da priušte najnovije iPhone, ali i dalje spavaju u zagušljivim spavaonicama.

Svi su migranti u sopstvenoj zemlji, nostalgični za nečim daleko.

Nekima nedostaju porodice koje su ostale u zavičaju, a nekima prijatelji i partneri iz fabrika, kada se vrate domovima za praznike. Mlađim generacijama je dosta predugih radnih sati u fabrici, hemijskih isparenja i šljokica.

Ne mare za očekivanja njihovih roditelja da se školuju. Sapeti između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, oni sanjaju o biznisu, bogatstvu, nezavisnom životu i ljubavi.

Nakon studija filma u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, Mladen Kovačević je režirao međunarodno priznate dugometražne dokumentarne filmove: Anplagd (2013), Zid smrti i tako to (2016), 4 godine u 10 minuta (2018) i Merry Christmas, Yiwu (2020).

Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici.

Iva Plemić Divjak Studije produkcije završila je na FDU u Beogradu, a Valorizaciju filmske kulturne baštine u Parizu.

Svoj filmski ukus i senzibilitet, gradila je producirajući prvih 10 izdanja Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih.

Produkciji dokumentarnog filma, posvetila se radeći na svetski priznatim dokumentarcima rediteljke Mile Turajlić – Cinema Komunisto (producentkinja) i Druga strana svega (izvršna producentkinja).

Horopter filmskoj produkciji pridružila se 2017. i producirala međunarodno nagrađene filmove Mladena Kovačevića 4 godine u 10 minuta i Merry Christmas, Yiwu. Iva je alumna Eurodoc i Emerging Producers programa, članica DokSrbije i EWA mreže, a od 2016. Srbiju predstavlja u filmskom fondu Saveta Evrope EURIMAGES.

Autori i producenti filma izrazili su i duboku zahvalnost za podršku Filmskog centra Srbije, zbog čijeg stalnog zalaganja je ovaj projekat razvijan i finansiran u okviru prestižnih evropskih filmskih razvojnih programa: Eurodoc 2017, Beldocs in Progress 2017, Docu Talents – Karlovy Vary International Film Festival 2017, Doc Preview Training – DOK Leipzig 2017, WEMW – Trieste Film Festival 2018, Visions Sud Est Award – Visions du Réel Focus Talk 2018.

MERRY CHRISTMAS, YIWU je finansiran od strane nacionalnih filmskih centara zemalja koproducenata, te od strane postprodukcionih fondova Doha filmskog instituta i švajcarskog Visions sud est.

Film je u fazi produkcije bio unapred prodat za TV emitovanje kanalima u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Rusiji i Finskoj, a shodno svojoj tematici, uoči Božića 2020. simultano će biti emitovan na većini evropskih TV kanala kojima je prodat.