ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Odbor Martovskog festivala još prošle godine donelo je odluku da Zoranu Simjanoviću kao jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih kompozitora primenjene muzike, pripadne priznanje za životno delo.

“Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za životno delo 67/68. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma”, navodi se u saopštenju Martovskog festivala i dodaje:

“Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, nagrada je trebalo da mu bude uručena na svečanom otvaranju ovogodišnjeg, duplog izdanja manifestacije, 19. aprila 2021. u Domu omladine Beograda”.

“Nakon tužne vesti o iznenadnom odlasku velikana naše filmske muzike, na inicijativu Sekretara za kulturu grada Beograda, Ivana Karla i predsednika Odbora Martovskog festivala, pomoćnika gradonačelnika Beograda, Andreje Mladenovića, doneta je odluka da ovogodišnji 67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma bude posvećen Zoranu Simjanoviću, u znak sećanja na njegov neizmerni doprinos filmu i muzici, koji će ostati trajno upisan zlatnim slovima u istoriju srpske kulture i umetnosti”, zaključuje se saopštenje Odbora Martovskog festivala.