ZVEZDA SVETSKIH KONCERTNIH DVORANA STIŽE U BEOGRAD

Beogradska filharmonija priprema neobičnu plovidbu kroz repertoar inspirisan morem, pod upravom dirigenta Hauarda Grifitsa, u petak 26. novembra na Kolarcu od 20č. Prvi put pred filharmonijskim orkestrom, nastupa zvezda svetskih podijuma i nekadašnji vunderkind, violinista Ziju He.

Mladi violinista je sa samo 18 godina bio jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom.

O njegovom talentu svedoče prestižne nagrade sa takmičenja Mocart u Salcburgu i takmičenja Jehudi Menjuhin, a 2014. godine bio je Evrovizijski mladi muzičar godine.

Sa filharmonijskim orkestrom, Ziju He izvodi zahtevni koncert Albana Berga, U spomen jednom anđelu.

Pod dirigentskom palicom dragog filharmonijskog gosta, Hauarda Grifitsa, duga plovidba u Beogradskoj filharmoniji započinje Mendelsonovom uvertirom Mirno more i srećno putovanje.

Delo je inspirisano Geteovim stihovima i govori o plovidbi u davnim vremenima. Sedamdeset godina kasnije, kompozitor Edvard Elgar u svom orkestarskom remek delu Enigma varijacije, citirao je temu Mendelsonove uvertire, kako bi dočarao put jednog od njegovih prijatelјa na brodu za Australiju ili Novi Zeland.

Naslovna fotografija: Marko ĐOKOVIĆ